Göteborgs-Posten

Öisare vågade inte spela i kvalet

- Har du varit med om det liknande? JOEL TIVEMO

När Örgrytes säsong avgjordes i fjol var tränaren Fredrik Björck tillbaka i startelvan. I nästa avsnitt av 031-Fotboll berättar han varför.

– Det var några som inte var så sugna på att spela de sista matcherna, säger han.

Örgryte hade gått igenom en mardrömsli­k höst. Från stabil mittenplac­ering sjönk klubben plötsligt lägre och lägre, närmare och närmare den negativa kvalplatse­n. Och i sista omgången besannades Öis värsta farhågor. Laget gled ned på kvalplats med bara minuter kvar att spela av sista omgången.

Kvalet mot Mjällby kunde vid förlust innebära en ekonomisk smäll av stora mått för klubben. Pressen på spelarna var så stor att det fanns de i truppen som kände att de inte klarade av att spela matchen. DET BERÄTTAR KLUBBENS assisteran­de tränare Fredrik Björck, som själv fick hoppa in och spela kvalmatche­rna, i nästa avsnitt av podden 031-Fotboll.

– Vi hade andra val men i den situatione­n vi befann oss i då, vilken var jävligt pressad och många arbeten stod på spel... det är inte för alla att kliva fram i de lägena utan det var några som inte var så sugna på att spela de sista matcherna. Så var det, säger han.

Det är så mycket ångest i den typen av matcher alltså?

– Så var det. Jag var väldigt bitter då, men sedan är man glad i slutändan. Jag blev bitter för att man gör inte så mot sina lagkompisa­r. Samtidigt måste man vara sann mot sig själv. Pallar man inte så pallar man inte. Då är det starkt att säga det. – MEN JAG HADE inte tränat en träning på hur länge som helst. Och alla visste att det bara var jag kvar. Då blev man kastad till hundarna.

– Ja, rätt ofta. Kanske inte att man inte vill spela alls men att man har tendenser att bytena kommer när man leder med 1–0 och det är en kvart kvar. Många idrottsmän har sagt att den största hämmaren och drivkrafte­n är prestation­sångesten.

Hur var det för dig?

– Jag lärde mig att tycka om det. Men prestation­sångest har jag haft hela karriären och har det fortfarand­e. Man vill inte göra någon besviken. Det är definitivt så att jag har levt med det.

 ??  ?? FREDRIK BJÖRCK.
FREDRIK BJÖRCK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden