Göteborgs-Posten

Här går livet sin gilla gång

- MATS JOHNSON

DOKUMENTÄR HÄNDELSER I YDRE Regi: Alexander Rynéus, Malla Grapengies­ser och Per Bifrost, Sverige 2018 (88 min) **

Inte så långt bort (24 kilometer) från Tranås ligger Ydre som är en av Sveriges minsta kommuner med, ungefär, 3 700 invånare. I Ydre går livet sin gilla gång. Ett nyfött barn är en så pass stor händelse att kommunalrå­det Sven-Inge Karlsson, som brinner för kommunen och som är fixerad vid befolkning­sstatistik, åker hem till de nyblivna föräldrarn­a och överlämnar presenter. För ortens ungdomar betyder en kul kväll att köpa chipspåsar. Det händer inte så värst mycket. DEN HÄR DOKUMENTÄR­EN handlar om hur Ydre, och svensk landsbygd generellt, skall kunna överleva på sikt när mjölkbönde­rna går på knäna, arbetstill­fällen saknas och unga människor vill flytta till storstäder.

Det finns ingen enkel lösning på den frågan. I Ydre har man börjat ta emot flyktingar, det nedlagda värdshuset kan bli en flyktingfö­rläggning, men det genererar ju inte så värst många jobb.

Bäst i filmen är de vardagsfil­osofiska betraktels­erna, från både gamla och unga. Man funderar inte bara på läget i kommunen utan även på den politiska situatione­n i Syrien. Och, förstås, på den stundande älgjakten.

HÄNDELSER I YDRE hade mått bra av att kortas ner till 57 minuter, vilket filmen förmodlige­n kommer att bli när det är dags för visning i SVT. Som det är nu blir det lite långrandig­t. Helt onödigt är högläsande­t ur en gammal saga om tre jättar hämtade från John Bauer-land. Jag vet inte riktigt varför filmens tre regissörer tycker att den sagan skall ta så stor plats.

 ??  ?? MITT I JOHN BAUER-SKOGEN. Sven-Inge Karlsson (C), kommunalrå­d i östgötska Ydre.
MITT I JOHN BAUER-SKOGEN. Sven-Inge Karlsson (C), kommunalrå­d i östgötska Ydre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden