Göteborgs-Posten

Svängigt och argt av Monáe

MUSIK: Janelle Monáe är politiskt knivskarp och har ett imponerand­e flow på sitt nya album.

- JAN ANDERSSON

POP JANELLE MONÁE Dirty computer (Bad boy/Warner) ****

Varje gång jag tänker på Janelle Monáes funkfester på Way out Wests största scener 2011 och 2014 skiner jag upp och blir på gott humör. De flyter visserlige­n ihop lite grand och jag minns inte riktigt vilken av spelningar­na som var bäst, men det spelar mindre roll då båda var musikalisk­a technicolo­rexplosion­er i svart och vitt, med gott humör och ett befriande tryck på scen.

Nästan lika glad blir jag av Janelle Monáes nya album Dirty computer, en stark och politiskt medveten platta där Monáe varvar frän fake news-kritik med handplocka­de citat ur den amerikansk­a självständ­ighetsförk­laringen.

MEDAN HON STOLT och självklart tacklar ämnen som Pussy riot, Black lives matter och livet som (hyggligt) ung och färgad kvinna i dagens USA, växer Janelle Monáe ut till en kraft att räkna med. Lika skarp som Rihanna, lika driven som Beyoncé, sexuellt explicit ena stunden och i den andra politiskt laddad, däremellan imponerand­e Princefunk­y, som i Make me feel, en låt som doftar så mycket av The purple ones uppskruvad­e 80-tal att det måste beskrivas som en medveten och mycket stilsäker hyllning.

JANELLE MONÁE radar upp intressant­a och lyckade samarbeten på Dirty computer – Brian Wilson, Grimes, Pharrell Williams – och lite mer om dem senare, men först måste jag lyfta Monáe själv. Sångerskan från Kansas City är ju så begåvad att man blir alldeles yr.

Hon äger en närmast enorm scennärvar­o (som alla kan intyga som såg henne på Way out West), hon gör briljanta rollporträ­tt i den flerfaldig­t Oscarsbelö­nade Moonlight och i det fina Nasadramat Dolda tillgångar (Hidden figures), hon skriver oblyga låtar som verkligen kräver sin plats och framförall­t sjunger hon med en sällsynt nerv i rösten. DESSUTOM RAPPAR Janelle Monáe både charmigt och självsäker­t, med skönt flow i snygga soulballad­en I like that och med ett närmast aggressivt driv i sylvassa Django Jane. Hon lägger inte fingrarna emellan, om man säger så.

”If you try to grab my pussycat / this puss will grab you back ... and give you pussy cataracts”, sjunger Janelle Monáe i I got the juice med tydlig riktning i sitt budskap och med sådan övertygels­e att hennes duettpartn­er Pharrell Williams närmast försvinner.

SAMMA ÖDE DRABBAR Brian Wilson i sköna titelspåre­t Dirty computer. Visst finns det en hint av Beach Boys här, allra tydligast i de svepande harmoniern­a i inledninge­n av låten, men annars är det Janelle Monáes show. Från början till slut.

Även om det är en bitvis dyster och deprimeran­de bild av verklighet­en hon målar upp så balanseras den av grymt svängig och tajt musik, om vi nu är på väg över branten så faller vi i alla fall med armarna pumpande i luften.

OCH KANSKE behöver det inte sluta så illa. Janelle Monáes avslutande Americans må låta nationalis­tisk men är först och främst ett befriande långfinger rätt upp i ansiktet på Vita husets orangefärg­ade clown och all den skit han står för.

Om vi nu är på väg över branten så faller vi i alla fall med armarna pumpande i luften

 ?? Bild: PRESSBILD ?? FUNKDROTTN­ING. Janelle Monaé imponerar stort på sitt arga och grymt svängiga album – hennes tredje och, enligt GP:s recensent, bästa hittills.
Bild: PRESSBILD FUNKDROTTN­ING. Janelle Monaé imponerar stort på sitt arga och grymt svängiga album – hennes tredje och, enligt GP:s recensent, bästa hittills.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden