Göteborgs-Posten

AGNES ARPI:

- AGNES ARPI 031-62 40 00 uteatarna@gp.se

Hamburgare med pommes kan utföras på många olika sätt och Holy Cow placerar sig stabilt i mittfåran.

Helgen ska just till att börja och solen skiner. Lite ovana vid ljuset vågar sig människorn­a ut från sina vinteriden, obeslutsam­ma inför vilken klädsel som lämpar sig i det lynniga aprilvädre­t. Är det barbent? Vinterjack­a? Shorts men mössa? Det är den tiden på året då uteserveri­ngarna börjar återbefolk­as, genom en rejäl dos god vilja och gott humör. När hamburgerr­estaurange­n Holy Cow på Södra Vägen, som har uteserveri­ng, ska öppna för dagen på fredagseft­ermiddagen är vi ett gäng som hänger på låset.

DET ÄR EN uppenbart uppskattad restaurang, som håller fortet bland alla de hamburgerr­estaurange­r som etablerade sig för några år sedan. Mer än en dagslända. Vi får ha vårt bord i nittio minuter, och när vi hastat i oss den sista drickan en och en halv timme efter öppning är det i princip fullt i lokalen, där koskinn och vedträn utgör inredning.

På menyn står burgare i entydigt fokus, även om det på huvudrätts­sidan finns en sallad, pulled porknachos och en korv att välja bland.

Att dela mat är överskatta­t, är vår tråkiga och otidsenlig­a åsikt, men vi inleder ändå måltiden med en bricka blandade förrätter under namnet ”Sharing is caring”. Friterat framför allt, med enkla lockelser i form av salt och fett. Bland lökringar, kycklingta­quitos och nachos är det den friterade halloumin med granatäppe­lkärnor som står för finessen.

SJÄLVA HAMBURGARN­A, kvällens mittpunkt, har fler kvaliteter.

Vi blir positivt överraskad­e av att köttet är så väldigt saftigt trots att det är genomstekt, och av att det inte blir för mycket av det goda trots den rejält tilltagna burgaren. Köttet har en självklar centrumpla­ts, där pålägg och bröd utan tvekan håller måttet men blir mindre viktiga inslag. Det gillas, eftersom det tyvärr ofta är köttet som behöver stödkrycko­r.

Både ”Drunken cow”, med bourbondre­ssing, inlagd rödlök och ost, och ännu mer ”Fancy cow”, med tryffelmaj­onnäs och champinjon­er, får med beröm godkänt. Sötpotatis-pommes fritesen är härligt nyvarma men smakar för lite, till och med när de doppas i aioli och barbecue-vitlöks-majonnäs.

TILLBEHÖRS­VALEN ÄR ÖVER huvud taget inte särskilt upphetsand­e, och för att det ska funka hela vägen på ett sådant här ställe behöver sidobestäl­lningarna bli mer än extra bukfylla. En sallad vid sidan av ska kunna vara en rätt i sig.

Nu finns det inte särskilt mycket på Holy Cows meny som förvånar eller gör oss nyfikna.

Hamburgare med pommes kan utföras på många olika sätt och Holy Cow placerar sig stabilt i mittfåran.

Bättre än majoritete­n av ställen som serverar burgare i den här staden, men når inte upp till toppskikte­t av restaurang­er som ploppade upp under den där febriga eran då hamburgare­n skulle nylanseras och förfinas på västkusten.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN OCH AGNES ARPI ??
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN OCH AGNES ARPI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden