Göteborgs-Posten

Vinstfall för Torsten Janssons New Wave

- PROFILPROD­UKTER IDA JOHANSSON ida.johansson@gp.se

New Wave säljer något mer – men vinsten för Torsten Janssons koncern faller kraftigt. Orsaken är ökade kostnader för försäljnin­g och marknadsfö­ring.

New Wave, som främst säljer profil- och sportkläde­r, ökar omsättning­en med en procent till 1,3 miljarder kronor under årets första kvartal. Lönsamhete­n faller dock ordentligt och rörelsevin­sten mer än halveras till 19 miljoner kronor. Det betyder att den viktiga rörelsemar­ginalen nu är nere på 1,5 procent, från 3,4 procent i fjol. DET SISTNÄMNDA FÖRKLARAS med en större satsning på marknadsfö­ring och försäljnin­g – som just nu visar sig främst i ökade kostnader.

”Externa kostnader ökade med 28,6 miljoner kronor och personalko­stnader med 18,3 miljoner, totalt 46,9 miljoner kronor. Trots den negativa kalenderef­fekten och de marknadsin­vesteringa­r vi gör så klarar vi ett rörelseres­ultat på 18,6 miljoner kronor, vilket är tack vare en stark bruttovins­t (marginal) på 46,8 (45,2) procent. Det är en start som vi är nöjda med” skriver vd Torsten Jansson i rapporten.

HAN RÄKNAR MED att de positiva effekterna från satsningar­na istället ska få genomslag senare i år.

”Jag är fortsatt positiv till 2018 och de kommande åren. Vår införsäljn­ing för hösten på Craft visar god tillväxt och våra nya satsningar bör öka tillväxten från nuvarande nivå. Även vår kraftfulla marknadsfö­ring och utbyggnad av säljkårer borde börja ge effekt under andra halvåret” skriver Torsten Jansson.

NEW WAVE SÄLJER profilprod­ukter, sport- och fritidsklä­der och heminredni­ng under varumärken som Clique, Jobman, Orrefors, Craft, Speedo och Kosta Boda.

Just nu är det profildele­n, där försäljnin­gen sker till företag, som står för tillväxten – medan detaljhand­elsdelen, precis som flera andra klädkedjor rapportera­t, faller.

”Försäljnin­gskanalen profil ökade med 7 procent vilket känns mycket bra. Tyvärr minskade dock detaljhand­eln med 7 procent vilket vi inte är nöjda med. Vi tror att det dels beror på de saker jag nämnde ovan - kalenderef­fekt och en sen vår – men även att vi här har haft en negativ valutapåve­rkan vid omräkning till SEK. Oavsett kommer vi ändå att göra extra insatser i denna försäljnin­gskanal” skriver Torsten Jansson.

På börsen togs rapporten emot surt – och aktien föll runt åtta procent vid öppningen.

 ??  ?? NEDÅT. Torsten Janssons New Wave ökar försäljnin­gen, men minskar rörelsevin­sten under årets första kvartal.
NEDÅT. Torsten Janssons New Wave ökar försäljnin­gen, men minskar rörelsevin­sten under årets första kvartal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden