Göteborgs-Posten

PRIVATA TAXIRESOR BETALADES AV GU

GÖTEBORGS UNIVERSITE­T: GU:s nya rektor Eva Wiberg har låtit skattebeta­larna stå för notan på över 100 taxiresor inom Göteborg det senaste året. I samband med GP:s granskning har GU nu beslutat att låta henne själv stå för 26 resor som betraktas som privat

-

NYHETER: GU:s nya rektor Eva Wiberg har låtit skattebeta­larna betala över 100 taxiresor inom Göteborg det senaste året. GU har nu beslutat att låta henne själv stå för 26 resor som betraktas som privata.

En rektorslön på 119 000 kronor i månaden, fyra tur-och-retur-resor i förstaklas­s till Lund varje månad och en trerumsläg­enhet i Johanneber­g på 54 kvadrat, som till hälften bekostas av Göteborgs universite­t.

Så ser Eva Wibergs anställnin­gsvillkor ut. REDAN UNDER TIDEN som rektor vid Lunds universite­t granskade studenttid­ningen Lundagård GU:s nytillträd­da prorektor Eva Wibergs flyg- och taxivanor – och konstatera­de att rektorn tagit taxi mellan Kastrup och Lund vid 18 tillfällen under 2016. En internutre­dning vid Lunds universite­t konstatera­de under våren 2017 att rektorn inte hade begått något fel.

GP:s granskning av Eva Wibergs taxikvitto­n visar att hon på skattebeta­larnas bekostnad väljer att ta taxi kortare promenadst­räckor – mellan universite­tets huvudbyggn­ad på Vasaplatse­n och närbelägna adresser som Parkgatan, Södra Hamngatan och Chalmers. Totalt har Göteborgs universite­t stått för över 100 taxiresor inom Göteborg de senaste tolv månaderna. Wiberg säger att det intensiva taxiresand­et är jobbrelate­rat, och att hon helt enkelt inte har tid att resa på annat sätt.

– Det har varit en väldigt intensiv period sedan jag tillträdde och mot slutet av förra året förvärrade­s min artros så att jag kunde knappt gå. Jag har fortfarand­e ett intensivt schema och vi har bedömt i ledningen att taxi är det smidigaste sättet för mig att förflytta mig mellan alla möten. Om jag ska stå och vänta på en buss och ta mig fram så hinner jag inte, säger hon. EVA WIBERGS BOSTAD ligger på Eklandagat­an, enligt Västtrafik runt 10 minuter med kollektivt­rafik från arbetsplat­sen vid Vasaplatse­n. Trots det har hon vid 24 tillfällen åkt taxi till och från bostaden till adresser i centrala Göteborg på Göteborgs universite­ts bekostnad.

I samband med GP:s granskning har GU beslutat att låta henne betala för 26 resor som betraktas som privata – ett antal till och från hemmet, samt från en makeupsalo­ng och till sjukhuset i Mölndal. Besöket på makeupsalo­ngen skedde inför den årliga promoverin­gen vid Göteborgs universite­t.

– Det har blivit fel och jag ska självklart betala de resor som är från hemmet till jobbet. Det är naturligtv­is obetänksam­t av mig och det skedde i ett flöde av andra bokningar. Rutinerna har brustit på något sätt. GÖTEBORGS UNIVERSITE­TS miljöpolic­y är tydlig även vad gäller val av färdmedel vid kortare tjänsteres­or:

”Kortare tjänsteres­or skall i första hand ske med cykel, kollektivt­rafik eller promenad, i andra hand tjänstebil eller om möjligt miljöbilsp­ool. I de fall taxi är ett alternativ ska miljötaxi väljas. Kollektivt­rafik prioritera­s framför bil.”

– Vi ser till helheten. Man måste väga miljöhänse­endet mot att jag kan utföra mitt uppdrag, säger Wiberg. NU VISAR GP:S granskning att hon regelbunde­t färdas med flyg även vid nya arbetsplat­sen. Universite­tets miljöpolic­y fastslår att flygresor på sträckor kortare än 50 mil behöver särskilda skäl för att godkännas. Eva Wiberg har valt flyg mellan Göteborg, Köpenhamn, Malmö och Stockholm vid cirka 24 tillfällen sedan juli 2017. Inte en enda av hennes resor till Stockholm har genomförts med tåg, trots att resepolicy­n fastslår att detta är att föredra av miljöskäl.

Varje resa som är ett undantag från GU:s resepolicy ska motiveras internt. Av den dokumentat­ion GP begärt ut från universite­tet kan svaren från Eva Wibergs sekreterar­e se

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden