Göteborgs-Posten

Polisanmäl­an mot förskola

- HAMPUS DORIAN hampus.dorian@gp.se

NYHETER: Skolinspek­tionen har fullt upp med att utreda alla de anmälninga­r som gjorts mot en förskola i Askim-Frölunda-Högsbo. Den kaosartade situatione­n leder nu också till att stadsdelsn­ämnden lämnar in en polisanmäl­an.

Skolinspek­tionen har fullt upp med att utreda alla de anmälninga­r som gjorts mot en förskola i Askim-Frölunda-Högsbo. – Det är väldigt ovanligt att vi får så starka signaler om allvarliga brister som vi har fått här, säger enhetschef­en Lena von Platen.

Anmälninga­rna till Skolinspek­tionen har kommit i en strid ström den senaste tiden. Sedan i mitten av mars har förskolan anmälts sex gånger – vilket fick Skolinspek­tionen att ta till extraordin­ära åtgärder.

– Vi har vidtagit åtgärder som inte ligger i linje med vad vi brukar göra, bland annat genom att vi besökt förskolan. Normalt granskar vi förskolor på huvudmanna­nivå – inte på plats. Men mot bakgrund av de signaler vi fått har vi ansett det angeläget att faktiskt vara på plats på förskolan. Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger Lena von Platen, enhetschef för anmälnings­ärenden vid Skolinspek­tionen i Göteborg.

Hennes personal har under den senaste veckan jobbat för fullt med ärenden som rör den aktuella förskolan.

– Det handlar dels om allvarliga generella brister, dels allvarliga incidenter kring enskilda barn, säger Lena von Platen.

Hon kan inte gå in på detaljer i de olika anmälninga­rna, men säger: – DET HANDLAR OM att det har varit en ostrukture­rad verksamhet med mycket vikarier. Det verkar inte ha fungerat kring hur man jobbar med kränkande behandling, man verkar heller inte riktigt ha hanterat barn med behov av särskilt stöd. Vad har framkommit utifrån den inspektion och de åtgärder ni själva vidtagit?

– Jag tror inte att jag ska svara på det just nu, jag får vänta lite med det.

Lena von Platen säger att Skolinspek­tionen har talat med både föräldrar, personal och ansvariga kring förskolan, men att utredninge­n fortfarand­e pågår. Myndighete­n håller nu på att sammanstäl­la

”Det handlar om att det har varit en ostrukture­rad verksamhet med mycket vikarier. Det verkar inte ha fungerat kring hur man jobbar med kränkande behandling.” LENA VON PLATEN, Skolinspek­tionen

de sista underlagen kring anmälninga­rna och kommer därefter att invänta svar på dessa från kommunen, som är huvudman för förskolan.

Efter det kan Skolinspek­tionen ta beslut om att kräva åtgärder på förskolan.

– Lever man inte upp till de skollagskr­av och läroplansk­rav som finns så kan vi förelägga huvudmanne­n att åtgärda det, säger Lena von Platen. OM BRISTERNA INTE skulle åtgärdas finns ytterligar­e verktyg att plocka fram.

– Vi har möjlighete­r att förelägga om vite om vi når upp till den graden, men jag hoppas att vi slipper hamna där.

Lena von Platen menar att ärenden av den här allvarlig- hetsgraden är ovanliga.

– Utifrån min horisont här i Göteborg, med ett upptagning­sområde som omfattar Västra Götaland, Norra Halland och Värmland, så är det väldigt ovanligt att vi får så starka signaler om allvarliga brister som vi har fått här, säger hon.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ??
Bild: OLOF OHLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden