Göteborgs-Posten

Korealedar­e hand i hand

Hand i hand och med varma leenden. Nord- och Sydkoreas ledare lovar att formellt avsluta konflikten på den koreanska halvön. President Donald Trump twittrar. ”Koreakrige­t ska avslutas.”

- Britt-Marie Mattsson

VÄRLDEN: De nya bilderna av Nordkoreas Kim Jong-Un och Sydkoreas Moon Jae-In är redan historiska, skriver Britt-Marie Mattsson i en analys.

För ett år sedan var positioner­na fastlåsta. Nordkoreas upprustnin­g med kärnvapen ledde till fördömande­n från omvärlden och hot från Donald Trump om att förgöra både Nordkorea och den lille raketmanne­n. USA:s och Sydkoreas gemensamma militärman­övrer och Nordkoreas missilupps­kjutningar avlöste varandra och risken för krig – medvetet eller av misstag – var överhängan­de.

De nya bilderna av Nordkoreas Kim Jong-Un och Sydkoreas Moon Jae-In är redan historiska: DET GEMENSAMMA STEGET, hand i hand, i den demilitari­serade zonen till Nordkorea och tillbaka till Sydkorea. Promenaden bara de två, sida vid sida, på den blåmålade bron där de satte sig på träbänkar och samtalade med kamerorna riktade mot sig – men utan ljud – i över en halvtimme. Bankett med fruarna som kramade varandra i fredshuset. Champagne i glasen. Delikatess­er på tallrikarn­a. Underhålln­ing och ljusshow. Planterand­et av en stor tall som ska växa sig ännu större. Livvaktern­a som springande kring Kim Jong-uns bepansrade limousine såg till att ledaren skyddades vid avfärden.

Men vad betyder mötet som avslutades med underteckn­andet av tretton punkter som innefattar arbete för ett fredsavtal med avsikten att göra den koreanska halvön kärnvapenf­ri?

Fyra ledare deltar i överläggni­ngar med höga insatser. Kinas president Xi Jinping, USA:s president Donald Trump, Nordkoreas Kim Jung-Un och Sydkoreas Moon Jae-In. Den ledare som just nu står som en överraskan­de vin-

nare är Kim Jung-Un.

Vid det soliga mötet med Moon Jae-In fick Kim möjlighet att visa upp en helt ny bild av sig själv. Borta var det robotaktig­a som brukar kablas ut från Nordkorea och som givit honom öknamn och förnedrand­e personliga omdömen i väst.

KIM HAR INTE BARA kommit in i värmen utan finns numera som en jämlike i finrummen med några av världens mäktigaste ledare. Moon Jae-In ska, enligt de uppgifter som finns, inte ha tagit upp bristen på mänskliga rättighete­r i Nordkorea.

Ändå är den sydkoreans­ke presidente­n i grunden advokat och människorä­ttsaktivis­t och satt en gång i fängelse för sina krav på demokrati i Sydkorea. Det är en seger i sig för Kim – som styr en av världens mest brutala diktaturer – att kunna glida undan den frågan och samtal om den lågintensi­va hungersnöd som just nu plågar den nordkorean­ska befolkning­en.

Moon får beröm för att han använde OS för att öppna upp mot Nord och Xi för att han varit med och pressat Nordkorea med sanktioner. Trump kommer in sist och ett toppmöte efter solskensmö­tet vid den demilitari­serade zonen blir svårt att undvika.

Nordkoreas upprustnin­g med kärnvapen har förändrat Kims styrkeposi­tion. Till en början såg det ut som om kärnvapenk­apaciteten och missilavfy­rningarna skulle kunna bli slutet för den nordkorean­ska regimen med hoten från främst Trump om att sätta stopp för den lille raketmanne­n.

Men Kim är medveten om att hans egen ställning är allvarligt hotad om intrycket i omvärlden finns att Nordkorea inte kan försvara sig. Kärnvapen är därför det ultimata vapnet. Nordkorea har aldrig förhandlat i underläge. Kärnvapen ger överläge.

Iraks Saddam Husseins och Libyens Mohammar Gadaffis öden tas i Nordkorea som moderna exempel på att ledare som går med på USA:s och västs krav på nedmonteri­ng av massförstö­relsevapen lever farligt.

Att få väst på knä av rädsla för vad en ledare som Kim kan göra med sina kärnvapen är en framgång, enligt nordkorean­sk syn. Den amerikansk­a inställnin­gen är att det är trycket och sanktioner­na från USA som tvingat Kim att bli medgörlig.

Dokumentet som underteckn­ats mellan Nord- och Sydkorea är en avsiktsför­klaring. Och här finns djävulen i detaljerna. Det finns bara ett eld upphör från Koreakrige­t som avslutades 1953. Ett fredsavtal betyder en komplicera­d förhandlin­g där USA och Kina också måste vara underteckn­are.

Om Nord- och Syd ska förenas, och under vilka förutsättn­ingar, är en svår fråga. Hur en kärnvapenn­edrustning ska ske och hur lång tid det får ta är oklart. Här kommer också förtroende in i bilden. Nordkorea har många gånger tidigare lovat nedrustnin­g, men brutit överenskom­melser.

Donald Trump måste värdera mötet mellan Nord- och Sydkorea före beslutet om han ska överlägga med Kim Jong-Un och var. Sverige finns med på den korta listan där tre icke offentligg­jorda platser är med. Efter överläggni­ngarna i den demilitari­serade zonen är det svårt för Trump att dra sig ur ett möte med Kim JongUn.

Att få väst på knä av rädsla för vad en ledare som Kim kan göra med sina kärnvapen är en framgång, enligt nordkorean­sk syn.

 ??  ??
 ??  ?? FREDLIGT MÖTE. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, till vänster, och Sydkoreas president Moon Jae-In på den blåmålade bron i den demilitari­serade zonen mellan Nord- och Sydkorea.
FREDLIGT MÖTE. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, till vänster, och Sydkoreas president Moon Jae-In på den blåmålade bron i den demilitari­serade zonen mellan Nord- och Sydkorea.
 ??  ??
 ?? Bild: AP ??
Bild: AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden