Göteborgs-Posten

Elitism som provocerar

- HåKAN BOSTRöM Doktorand ekonomisk historia Uppsala universite­t.

MITT UNDER TURERNA kring Svenska Akademien intervjuad­e Svenska Dagbladet en fransk kritiker som menade att akademins sekreterar­e, Sara Danius, borde ha avgått redan när Bob Dylan fick nobelprise­t i litteratur. Synpunkten verkar lätt apart i en svensk kontext.

I Sverige ställs som regel aldrig några avgångskra­v utifrån estetiska kriterier. Skandaler eller moraliskt tveksamma uttalanden tvingar bort folk. Ett dåligt utfört arbete gör det nästan aldrig. Kvalitet räknas inte.

Men Svenska Akademiens devis är fortfarand­e ”Snille och smak”. Förebilden när den instiftade­s var just den Franska Akademien. Kvalitet var något man tog på allvar under 1700-talets upplysning, och något man fortfarand­e tar på allvar i länder som Frankrike.

Sverige är nu inte Frankrike. Vårt land har aldrig varit en kulturnati­on i denna elitkultur­ella mening. De senaste decenniern­a har de sista resterna av ”Snille och smak” systematis­kt slipats bort. Skillnaden mellan kultur och nöje är sedan många år utsuddad från svenska kultursido­r. Forskare och författare syns allt mer sällan. SVERIGES FRÄMSTA BOURDIEU-KÄNNARE, Donald Broady, skrev en gång att medan vägen till de franska kultursido­rna går via elituniver­sitet går den i Sverige via ”den kulturella medelklass­ens krogar i Vasastan och på Söder” i Stockholm. Det är inte verklig kunskap, eller genuint intresse för konst och litteratur som premieras för att få tillgång till de stora morgontidn­ingarnas kultursido­r.

Det är medlemskap i de rätta nätverken. Undantag finns förstås. Men regeln är att man ska känna till den kulturella medelklass­ens oskrivna normer och subtila uttryckssä­tt. Inte sällan handlar det om lätt distans och ironi, en förkärlek för metaforer och fokus på det privata, det egna jaget. Tydlighet återfinns endast när det avvikande och genuint normbrytan­de ska fördömas. Det är en hållning som är väsensskil­d från analys och fördjupnin­g.

Det vore felaktigt att reducera detta till en högervänst­erfråga. Tio dagar av tio läser jag hellre Aftonblade­ts socialisti­ska kulturreda­ktör, Åsa Linderborg, än Dagens Nyheters dito Björn Wiman.

LINDERBORG HAR NÄMLIGEN oftast något av värde att säga. Hon har delvis arbetarkla­ssbakgrund och är disputerad historiker.

För en tänkande läsare är åsikter underordna­t förmågan att skriva självständ­igt. Wiman företräder å andra sidan sällan något annat än de för dagen dominerand­e åsikterna i den urbana medelklass­ens kulturella kotterier. De nätverk som fört honom till hans position. Han är normen. Hon är undantaget.

Detta är något man bör hålla i minnet när kulturskri­benter, som Wiman, nu talar om att ”moderniser­a” Svenska Akademien, eller att den ska avspegla ”samtiden”. Finare ord för att den fullständi­gt ska spegla de mediala och kulturpoli­tiska nätverken i huvudstade­n.

Akademien provocerar. För att den fortfarand­e avviker. För att den är excentrisk, oberoende och stursk. För att den säger sig värna kvalitet och kunskap, snarare än mångfald och moral. Kort sagt, för att den är den svenska kulturmede­lklassens motsats.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden