Göteborgs-Posten

Hur kan det gå till så här?

- Orolig förälder

Så var det dags igen. Skolorna har haft nationella prov. Min dotter går i nian. Hon är ambitiös och pluggar hårt för att nå sina mål att komma in på en eftertrakt­ad gymnasieut­bildning. Häromdagen hade hon nationellt prov i engelska. Jag frågade hur det gått och hon berättade att det var ganska svårt med det brittiska uttalet på hörförståe­lsen men annars gick det bra.

”Okej, hur gick det för de andra i klassen då?”

”Nästan alla andra i klassen hade ju provet inklusive facit flera dagar innan, så för dem var det ju lätt.”

”Va?! Hur är det möjligt?”

”Det är en kille i klassen som mejlade ut till de övriga, men inte till mig för de vet att jag är duktig. Det var likadant på svenskapro­vet för ett par veckor sedan. Det provet hade de också fått i förväg.”

Man häpnar ju över att det kan gå till så här i skolan. Hade jag varit rektor så hade jag plockat fram reservprov­en alternativ­t förra årets prov och låtit eleverna oförberett gör de proven. Sen hade jag sett till att båda proven rättades, så att man på ett enkelt sätt kan se vilka elever som fuskat.

Om inte vuxenvärld­en sätter ner foten och markerar att det här är oacceptabe­lt så kommer ju hela systemet att rämna. Men det är klart, att rätta ytterligar­e ett prov blir kanske för stor arbetsbela­stning?!

 ?? Arkivbild: TOMAS FASTH ?? HAVERI. Om inte vuxenvärld­en sätter ner foten och markerar att det här är oacceptabe­lt så kommer ju hela systemet att rämna, skriver signaturen Orolig förälder.
Arkivbild: TOMAS FASTH HAVERI. Om inte vuxenvärld­en sätter ner foten och markerar att det här är oacceptabe­lt så kommer ju hela systemet att rämna, skriver signaturen Orolig förälder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden