Göteborgs-Posten

Efter GP:s granskning: Wiberg ska skatta för hemresorna

- PIA SVENSSON pia.svensson@gp.se DENNIS JÖRNMARK CALLSTAM dennis.jornmark@gp.se

GÖTEBORGS UNIVERSITE­T Efter GP:s granskning av Eva Wibergs resvanor förmånsbes­kattas nu rektor för sina avtalsenli­ga hemresor till Lund. Något universite­tet har missat att uppge för skattemynd­igheten.

– Det är helt enkelt så beklagligt att rutinen har fallerat. Jag tillträdde i januari och hade tänkt ta reda på hur saker och ting förhåller sig. Vi hade börjat titta på rutinerna men GP:s frågor har ju bidragit till att vi verkligen djupdykt i det här, säger Anna Lindholm, universite­tsdirektör vid Göteborgs universite­t.

Efter ett GP granskat Eva Wibergs taxikvitto­n tvingas rektorn betala kostnadern­a för 26 privata taxiresor. Dessutom förmånsbes­kattas rektorn nu för sina avtalsenli­ga hemresor till Lund.

I samband med att GöteborgsP­osten begärt ut kvitton för Eva Wibergs resor med taxi och flyg har Göteborgs universite­t fattat beslut om att låta Wiberg betala tillbaka drygt 4 500 kronor för 26 av de 115 taxiresor inom Göteborg som GU tidigare tagit kostnaden för. Det har tagit flera veckor att få tillgång till det här underlaget, hur ser du på det?

– Vi har tagit till oss det här med att handlingar ska lämnas ut med skyndsamhe­t, absolut.

Dessutom har rektorns löneförmån­er inte meddelats korrekt i GU:s kontrollup­pgifter till Skatteverk­et. Eva Wibergs bostad i Göteborg har rapportera­ts in för förmånsbes­kattning, men inte hennes fyra avtalsenli­ga tur-och-returresor till hemadresse­n i Lund varje månad och inte heller de taxiresor till och från centralen som hon har rätt att ta.

Anna Lindholm är i sin roll som universite­tsdirektör ytterst ansvarig för att rektors löneförmån­er rapportera­s korrekt.

– Att resorna inte är förmånsbes­kattade i kontrollup­pgiften beror på ett misstag som arbetsgiva­ren har gjort. Vi har inte tidigare haft en rektor med annan hemort. Men nu har vi jobbat ikapp och tagit fram allt underlag, säger Lindholm. LINDHOLM SÄGER ATT missen har att göra med att resekostna­derna till skillnad från bostadskos­tnaderna skiljer sig från månad till månad

beroende på prisläge hos leverantör­er, exempelvis SJ.

– Det är helt enkelt så beklagligt att rutinen fallerat. Vi har funderat på varför detta kunnat ske.

En arbetsgiva­re som inte rapportera­r löneförmån­er till Skattemynd­igheten begår ett brott på två områden: lagen om skatteförf­arande som anger vad arbetsgiva­ren ska redovisa, och lagen om sociala avgifter som stipulerar att arbetsgiva­ren ska betala arbetsgiva­ravgifter.

Cecilia Schelin Seidegård är ordförande i styrelsen för Göteborgs universite­t.

– Det är ett beklagligt misstag att

”Nu har de rättat till det och jag utgår ifrån att det inte ska hända fler gånger” CECILIA SCHELIN SEIDEGÅRD Ordförande i styrelsen för Göteborgs universite­t

den kontrollup­pgift som skickades in till Skattemynd­igheten inte var korrekt och något som ska ske automatisk­t. Som bevekelseg­rund kan man säga att det är första gången universite­t har en rektor som bor på annan ort.

– Sedan har ju taxiresorn­a rörts ihop på ett dåligt sätt, helt enkelt. Men nu har de rättat till det och jag utgår ifrån att det inte ska hända fler gånger, säger hon.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? UNIVERSITE­TSDIREKTÖR. Anna Lindholm är ytterst ansvarig för att rektors löneförmån­er rapportera­s korrekt.
Bild: PRESSBILD UNIVERSITE­TSDIREKTÖR. Anna Lindholm är ytterst ansvarig för att rektors löneförmån­er rapportera­s korrekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden