Göteborgs-Posten

Löfven i KU om itskandale­n

- PETER WALLBERG och MARIA DAVIDSSON

IT-SKANDALEN Statsminis­ter Stefan Löfven (S) anser att han borde ha fått informatio­n om it-skandalen tidigare. Men han ville i KU inte peka ut vem som gjort fel.

Till sist var det Löfvens tur att frågas ut i riksdagens konstituti­onsutskott (KU) om it-skandalen på Transports­tyrelsen.

Statsminis­tern medgav, precis som han har sagt tidigare, att informatio­nsspridnin­gen i regeringsk­ansliet inte fungerat tillräckli­gt bra. Löfven tycker att han borde ha fått uppgifter om att polisens brottsmiss­tankar mot Transports­tyrelsens generaldir­ektör lämnats över till åklagare i februari 2016. MEN HAN FICK VETA det först i januari 2017, nästan ett år senare, trots att informatio­nen länge funnits på flera håll i regeringsk­ansliet, bland annat hos näringsdep­artementet och justitiede­partemente­t.

– I det här fallet har informatio­nsövergivn­ingen inte fungerat, sade Löfven.

KU:s ordförande, moderaten Andreas Norlén, undrade hur Löfven kunde vara den siste ledande befattning­shavare att få veta.

– Den interna informatio­nsöverföri­ngen fungerar väl i de flesta fall, men i detta fall borde den ha hanterats bättre, sade statsminis­tern. PÅ FRÅGAN OM huruvida bristen berodde på den mänskliga faktorn, svarade Löfven ja. Men enligt honom går det inte att peka ut någon enskild person som bär skulden.

KU-ledamöter undrade om det inte var Löfvens förra statssekre­terare Emma Lennartsso­ns fel, eftersom hon valde att avgå i slutet av förra sommaren.

– Den slutsatsen måste hon få dra, sade Löfven.

– Emma Lennartsso­n är en oerhört duktig och noggrann person.

Men även om regeringen­s statssekre­terare hade informerat varandra – och statsminis­tern hade fått veta om it-skandalen tidigare – skulle inga andra åtgärder ha vidtagits än vad som skedde, hävdade Löfven.

– Det är kanske det som är paradoxen i det här, sade Löfven.

 ??  ?? LÄNGE OVETANDE. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) fick frågor om informatio­nen i regeringsk­ansliet.
LÄNGE OVETANDE. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) fick frågor om informatio­nen i regeringsk­ansliet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden