Göteborgs-Posten

Schack med oväntade möten

-

INTEGRATIO­N Företagsle­dare, politiker och kändisar tillsamman­s med barn från förorten. Det är idén bakom schack-arrangeman­get ”näringsliv­et möter förorten” som försöker bidra till integratio­n och oväntade möten.

David Lega flyttar en schackpjäs med hjälp av en pinne han håller i munnen. Motståndar­na, Anders Kvarby och Filip Boisen, gör en offensiv mot kungen. David Legas schackpart­ner Theo Storme är försjunken i spelet och nästa gång det är deras tur lyckas han göra ett snillrikt drag som låser upp den utsatta positionen.

– Theo är verkligen duktig, han har räddat oss flera gånger, berömmer KD-politikern.

Theo själv rycker lite på axlarna för att markera att det där inte var så svårt.

En grupp människor har samlats runt schackbord­et och tittar hur spelet avancerar. David Lega och Theo Storme drar det längsta strået i denna match. Att det är folk som intressera­r sig för spelet är inte så märkligt, matchen spelas mitt på Nordstadst­orget och det är fullt med vuxna och barn, både runt schackbord­en och bland åskådarna.

Det är en hel del kända profiler från näringsliv, politik, sport och nöjesvärld­en i lagen. Men bakgrunder spelar mindre roll när man spelar schack – och det är liksom meningen. – SCHACK ÄR ETT VÄLDIGT BRA sätt att mötas. Om du sätter upp ett schackbräd­e var du än befinner dig i världen så kommer det inom fem minuter komma fram någon och börja spela. Här kan företagsle­dare SEGER.

David Lega använde en pinne för att flytta pjäserna – och hade god hjälp i spelstrate­gin av eleven Theo Storme. träffa ett barn från förorten – möten som annars inte skulle ske, säger Pontus Carlsson, initiativt­agare till evenemange­t.

– Det var jag och några kompisar som började prata om det här för några år sedan. Vi ville göra något för att minska segregatio­nen – klyftorna har bara ökat i samhället. Schack är en mötespunkt mellan olika grupper och individer. ARRANGEMAN­GET ”näringsliv­et möter förorten” har tidigare arrangerat­s i Stockholm men utvidgas alltså nu till Göteborg.

– I Stockholm har vi till exempel haft Christer Fuglesang och Erik Penser i lagen med ungdomar från förorten.

Förorten i det här fallet är Tuve och elever från Gunnestorp­sskolan.

En av alla företagspe­rsoner som deltar är Anders Wengholm, som äger Pelaro Billeasing i Alingsås och har en bakgrund på Spiltan Fonder. Hans medspelare denna dag heter Lorena Blom. Nu är Wengholm inte bara en näringsliv­sperson – han är också förbundska­pten i svenska landslaget i schack, så Lorena Blom fick en bra person att luta sig emot i spelet.

– Det gick ju bra, säger Lorena Blom efter att paret besegrat laget Business region i en tät match.

 ?? Bilder: ANDERS YLANDER ?? Glädjen är påtaglig när Anders Wengholm och eleven Lorena Blom vinner sin match i evenemange­t i Nordstan.
Bilder: ANDERS YLANDER Glädjen är påtaglig när Anders Wengholm och eleven Lorena Blom vinner sin match i evenemange­t i Nordstan.
 ??  ?? DREAM TEAM.
DREAM TEAM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden