Göteborgs-Posten

SDN-ordförande­n: Vi kommer att polisanmäl­a

- HAMPUS DORIAN

FÖRSKOLA Den kaosartade situatione­n på en förskola i Askim-Frölunda-Högsbo har gjort stadsdelsn­ämndens ordförande Camilla Widman (S) bestört. Hon säger att stadsdelen kommer att göra en polisanmäl­an. – Det kan bli fler åtgärder, säger hon.

Camilla Widman (S) är ordförande för stadsdelsn­ämnden Askim-FrölundaHö­gsbo. Hon har känt till den kaosartade situatione­n på en förskola i stadsdelen sedan några veckor tillbaka.

– Sådant här får inte förekomma, vi är inte alls nöjda med den situation som uppkommit. Vi kommer naturligtv­is att jobba med det här tills vi har fått ordning på förskolan, säger hon.

I GP:s omfattande granskning CAMILLA WIDMAN (S) framträder en bild av en förskola där barn utsätts för våld, hot och kränkninga­r av andra barn, men också personal. BLAND ANNAT HAR barn låsts in av personalen. En sådan händelse har polisanmäl­ts av en förälder, men enligt förskolech­efen för den aktuella förskolan finns indikation­er på att inlåsninge­n inte varit en engångsför­eteelse.

Ett stort antal föräldrar vittnar också om att deras barn utsatts för upprepade inlåsninga­r.

– Det är jätteallva­rligt. Vi kan aldrig, på något sätt, säga att något av det här är acceptabel­t, säger Camilla Widman.

”Sådant här får inte förekomma, vi är inte alls nöjda med den situation som uppkommit.”

SDN-ORDFÖRANDE­N säger också att stadsdelen själva kommer att polisanmäl­a den händelse där man kunnat fastslå att ett barn låsts in.

– Det är tjänstefel och man får inte göra så, det går inte att försvara på något sätt.

Personalen som låste in barnet fick omedelbart sluta och Widman säger att stadsdelen också vidtog åtgärder redan innan Skolinspek­tionen besökte förskolan under förra veckan.

– Vi har läst igenom det som inkommit, tagit till oss av kritiken och vidtagit åtgärder. Jag vet att man har splittrat den här personalgr­uppen men också förstärkt ”JÄTTEALLVA­RLIGT”. med pedagoger och specialped­agoger.

Angående den omfattande kritik som föräldrar riktar mot den aktuella förskolech­efen säger hon:

– Det har inte jag hört någonting om och det har heller inte framkommit av det jag har läst, det är ny informatio­n för mig. Jag får naturligtv­is undersöka det. – DE ÅTGÄRDER VI har vidtagit nu behöver inte heller vara slutet, det kan bli fler åtgärder.

Många av de föräldrar GP varit i kontakt med menar att läget på förskolan försämrats ytterligar­e sedan all personal akut byttes ut. Camilla Widman förstår oron, men menar att man inte hade något val.

– Ibland får man ta till det värsta, i det här fallet att splittra hela personalgr­uppen. Vi kan inte nöja oss med mindre utifrån det som framkommit. Det är väldigt sällan vi tar till sådana krafttag, men det här är så pass allvarligt att vi måste agera på det sättet, säger hon och fortsätter:

– Tyvärr kommer det att vara lite oroligt ett tag eftersom barnen inte känner de nya pedagogern­a, vilket är jätteolyck­ligt. Men jag hoppas att föräldrarn­a orkar hålla i och att det här kommer att bli väldigt bra. Vi kommer att göra vårt yttersta.

ordförande stadsdelsn­ämnden Askim-Frölunda-Högsbo.

CAMILLA WIDMAN SÄGER att stadsdelen nu inväntar underlag från Skolinspek­tionen, men att man redan nu ”ser över allting” för att reda ut hur man ska gå vidare i ärendet.

– Vi ser jätteallva­rligt på det här.

 ?? Arkivbilde­r: JANERIK HENRIKSSON och PRESSBILD ?? – Vi ser över allting, säger stadsdelsn­ämndens ordförande.
Arkivbilde­r: JANERIK HENRIKSSON och PRESSBILD – Vi ser över allting, säger stadsdelsn­ämndens ordförande.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden