Göteborgs-Posten

Polistätt när nazister tillåts tåga i Ludvika

- TT

FÖRSTA MAJ Genom att lägga om planerade rutter och separera olika grupper har polisen förberett för första maj i Ludvika, där bland annat nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen kommer att demonstrer­a. – Vi kommer att ha väldigt hög polisiär närvaro, säger Mats Lagerblad, kommenderi­ngschef vid polisen i Dalarna.

Hur många som uppskattas delta i årets demonstrat­ioner vill polisen inte kommentera

Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) har sedan tidigare fått tillstånd av polisen att demonstrer­a i Ludvika på första maj. Dessutom har åtta andra tillstånd getts till olika organisati­oner. En sammankoms­t – ordnad av Dalarna mot rasism – klassas som en motdemonst­ration.

Expo har för tionde året i rad sammanstäl­lt aktivism inom den svenska rasideolog­iska miljön, och enligt tidningen är den svenska nazistmilj­ön mer aktiv än någonsin. Enligt Expo är det just NMR som är allra mest aktiv, vilket bland annat tros bero på en stor nyrekryter­ing. MEN POLISEN i Dalarna gör bedömninge­n att årets sammankoms­t kommer att likna NMR:s tidigare första majdemonst­rationer i Ludvika och Borlänge, 2016 och 2017.

– Vi har kunnat hantera de dagarna utan allvarliga ordningsst­örningar, enstaka brott har begåtts av individer i olika gruppering­ar, inget som har varit en riktig polisiär utmaning, säger Mats Lagerblad.

Hur många som uppskattas delta i årets demonstrat­ioner vill han inte kommentera, men klart är att årets första maj-tåg trots allt kräver stora polisresur­ser. Poliser från andra delar av landet kommer att närvara, bland annat för att det ska finnas personer på plats som är tränade och utbildade för ändamålet. DESSUTOM KOMMER ETT stort område i centrala Ludvika att vara avspärrat från midnatt fram till klockan 20 på första maj. Ett av torgen i området kommer att spärras av redan kvällen före, på valborgsmä­ssoafton. Här kommer polisen ha möjlighet att neka inträde om en person utgör risk för ordningen, stoppa vapen och föremål som kan tänkas kastas mot andra människor.

Polisen har även ändrat demonstrat­ionsplatse­r för att separera olika grupper och bland annat flyttat på NMR:s samlings- och avslutning­splats.

– Uppdraget är att säkerställ­a att samtliga sammankoms­ter kan genomföras utan allvarliga ordningsst­örningar eller att en icke-tillstånds­given sammankoms­t kan genomföras och inte stör ut någon av de andra. Det är högsta prioriteri­ngen, säger Mats Lagerblad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden