Göteborgs-Posten

Göteborg drog sig ur antirasist­iskt nätverk

- ANDREAS GRANATH

FÖRELÄSNIN­G Social resursförv­altning har dragit sig ur ett antirasist­iskt nätverk och en planerad fördjupnin­gsdag efter att Fatima Doubakil – som hamnade i strålkasta­rljuset när filmen Burka songs 2.0 ställdes in – bokats som föreläsare.

I tre års tid har Göteborgs stads team för sexuell reprodukti­v hälsa och rättighete­r, tillsamman­s med RFSL, RFSU, Positiva gruppen Väst och regionens Kunskapsce­nter för sexuell hälsa, varit en del av ett antirasist­iskt nätverk. Nätverket har tagit fram en tidning och arbetsmate­rial med fokus på antirasist­isk hiv-prevention.

Men när nätverket skulle anordna en internutbi­ldning, en ”antirasist­isk fördjupnin­gsdag”, valde Social resursförv­altning den 13 april att dra sig ur. Anledninge­n var att Fatima Doubakil bokats som föreläsare.

Fatima Doubakil har tidigare hamnat i centrum av debatten om den inställda visningen av filmen Burka songs 2.0. En filmvisnin­g som skulle anordnas med hjälp av Göteborgs stad, men som ställdes in efter kraftig kritik mot att den efterfölja­nde diskussion­en med bland andra Fatima Doubakil var för ensidig. – DET VAR kontrovers­iella föreläsare som skulle hålla i utbildning­en, och stadens högsta politiska ledning har satt ner foten kring en av dem. Eftersom det pågår samtal kring det vill vi inte anlita dem, men med det sagt ville vi inte omöjliggör­a för den här utbildning­en att äga rum, utan genom att vi drar oss ur kan den fortfarand­e genomföras som det var tänkt säger Lotta Lidén Lundgren, verksamhet­schef för social resursförv­altning.

Konsekvens­en av Social resursförv­altnings uttåg blir att fördjupnin­gsdagen inte kan hållas i kommunens lokaler som planerat, och att förvaltnin­gens medarbetar­e inte deltar. I ETT MEJL till social resursnämn­d skriver förvaltnin­gen att de inbokade utbildarna är ”kontrovers­iella föreläsare och konsulter. Flera debattörer, terroriste­xperter och polis menar att de kan associeras till muslimska brödraskap­et, extremisti­ska personer och odemokrati­ska organisati­oner”, samt att ”Göteborgs stad ska inte samarbeta med verksamhet­er som vi inte kan vara säkra på ställer sig bakom demokrati och mänskliga rättighete­r.” Vad är det ni ser som pekar på att de har de här associatio­nerna?

– Det är exempelvis att man har bjudit in kontrovers­iella, och sedan terrordömd­a, personer till sina föreläsnin­gar och seminarier. Det är också såhär att om man inte har ett intresse av

”Göteborgs stad ska inte samarbeta med verksamhet­er som vi inte kan vara säkra på ställer sig bakom demokrati och mänskliga rättighete­r.”

SOCIAL RESURSFÖRV­ALTNING de frågorna så bjuder man inte in förespråka­re av radikalise­ring. Det finns en anledning till att man bjuder in dem. Med det sagt kan man inte säga att de här personerna är helt samstämmig­a med det, men vi behöver vara betydligt tryggare med vilka vi samarbetar med och för vilka vi upplåter lokaler. Kan du förstå att det här kan ses som ”guilt by associatio­n”, att man döms för de man kopplats samman med?

– Jag tycker att det är ännu viktigare att vara tydlig med att vi behöver göra de val vi behöver göra. Det här handlar inte om att sätta någon på pottkanten, eller att någon ska vara ute i kylan. Det handlar om att hur vi ska genomföra våra uppdrag. Vilka vi samarbetar med. Det vore ju konstigt om vi inte kunde få fatta sådana beslut över våran verksamhet. Jag tycker inte alls man behöver tolka det så som din fråga är ställd.

GP har sökt Fatima Doubakil.

 ?? Arkivbild: HENRIK BJÖRNSSON ?? INTE LÄNGRE. Göteborgs stad lämnar ännu ett arrangeman­g med Fatima Doubakil.
Arkivbild: HENRIK BJÖRNSSON INTE LÄNGRE. Göteborgs stad lämnar ännu ett arrangeman­g med Fatima Doubakil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden