Göteborgs-Posten

Krögarna välkomnar senare öppettider

-

POLITIK De sena fredagsnät­terna är tillbaka i Göteborg. I torsdags beslutade kommunfull­mäktige att nattklubba­rna åter kan stänga klockan fem på fredagar. ”Positivt” och ”välkommet”, enligt nattklubbs­ägarna.

Det var 2012 som kommunfull­mäktige beslutade att begränsa krogarnas öppettider i samband med att stadens nya alkoholrik­tlinjer antogs. Sedan dess har vissa krogar haft tillstånd att ha öppet till fem natten mot söndag. Men natten mot lördag har det varit stängning klockan tre som gäller.

Bakom beslutet fanns tanken att minska stöket, bråket och fyllan på kvällarna. Samtidigt varnade kritiker för att göteborgar­na skulle vända sig till andra alternativ för att kunna fortsätta festen.

Men under torsdagskv­ällen röstades beslutet om att låta krogarna ha öppet senare även under fredagarna igenom i kommunfull­mäktige.

I dag har 16 krogar i Göteborg tillstånd att ha öppet till klockan fyra eller senare på lördagar. GP har varit i kontakt med några av dem. De välkomnar en senare stängning även på fredagar igen.

Magnus Albrektsso­n som driver Park Lane på Avenyn säger att det gamla beslutet att stänga tidigare var ”helt uppåt väggarna”.

– Jag har själv barn som börjar komma upp i den åldern att de vill gå ut och roa sig i Göteborg. Då är det bra att det finns seriösa alternativ som har utbildning i att servera alkohol, har förordnade ordningsva­kter, nödutgånga­r och ett samarbete med polis och räddningst­jänst, säger han. HAN PÅPEKAR ATT senare öppettider inte betyder att någon behöver stanna ute längre.

– Det finns ju inget tvång att vara uppe till fem. Man Valand och Lilla London Excet Irish Embassy på Östra Hamngatan Sticky Fingers Hard Rock Cafe 8ight Push Backstage, Stora Teatern Park Lane Nefertiti Gretas Trädgår’n Casino Cosmopol Lounge(s) Yaki-Da kan gå hem vid tre eller sitta hemma och glo på tv eller ta ett bad. Men det är viktigt att det finns ett alternativ till svartklubb­ar och andra oseriösa ställen för dem som vill vara uppe sent.

När krogtidern­a begränsade­s 2012 var polisen en aktiv part i diskussion­en. Nu uppger myndighete­n i sitt remissvar att polisen inte har någon åsikt i frågan om öppettider.

Samtidigt påpekar polisen att de inte har sett någon tilltagand­e verksamhet med svartklubb­ar sedan öppettider­na begränsade­s och att de inte ser någon koppling mellan svartklubb­saktivitet och nuvarande öppettider.

– När beslutet kom att stänga tidigare hade nog vi, kommunen och restaurang­ägarna en läxa att göra för att få ordning på stöket och bråk runt sena krogbesök. Jag upplever att alla tre har gjort sin läxa. Så vi håller oss neutrala till att testa senare öppettider och låter politiken ta beslutet, säger Erik Nord, polisområd­eschef i Storgötebo­rg. EXCETS DELÄGARE Hanna Wallén håller med Albrektsso­n på Park Lane och välkomnar senare öppettider på fredagar. Hon menar att den tidigare stängninge­n har inneburit förlorade intäkter för nattklubbe­n. Dessutom tycker hon att en ”eventstad” som Göteborg måste kunna erbjuda ett bra nattliv.

– Både för folk som bor här och de som hälsar på. Att stänga vid tre på fredagar har förändrat sättet som folk går ut på i största allmänhet. Inte bara att vi förlorar en timme, utan att folk väljer att inte går ut överhuvudt­aget, säger hon. EN BIT LÄNGRE ner på Avenyn ligger Push som drivs av Stureplans­gruppen. Även de ser positivt på att öppettider­na nu går tillbaka till öppet till fem på fredagar.

– Det viktigaste för oss är att ha öppet när folk vill gå ut och nu upplever vi inte att vi kan det, sa Per Gunne, vice vd vid Stureplans­gruppen, innan beslutet togs. Är det inte risk för mer bråk och fylla om krogen stänger senare då?

– Studier som har gjorts visar att det är när många går hem samtidigt som det riskerar att bli stökigt. Det är den enskilt största faktorn. Har man öppet till fem brukar folk börja gå hem vid tre och så blir det en mer naturlig tömning av stället fram till klockan fem, säger han.

 ?? Arkivbild: DAVID MAGNUSSON ?? NATTLIV. Snart kan göteborgar­na fortsätta att dansa till klockan fem på fredagssnä­tterna igen.
Arkivbild: DAVID MAGNUSSON NATTLIV. Snart kan göteborgar­na fortsätta att dansa till klockan fem på fredagssnä­tterna igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden