Göteborgs-Posten

”Alla måste förbereda sig – utan att veta hur”

- caroline Widenheim möter ...

När svenska företag måste förbereda sig inför Storbritan­niens utträde ur EU blir Svenska Handelskam­maren i Londons roll allt viktigare. Trots att ingen vet hur Brexit egentligen kommer att se ut, känner ordförande Jan Olsson ingen stress. Har stämningen i London förändrats sedan tiden direkt efter Brexitomrö­stningen?

– Absolut. Direkt efter omröstning­en var folk i chock. Man pratade om det som slutet för London, det var undergångs­stämning. Så är det inte längre. Läget har normaliser­ats. Vad beror det på?

– Dels tror jag att Brexit har urvattnats. I början trodde alla att det skulle bli en radikal Brexit, att England skulle uteslutas helt ur det europeiska samarbetet. Sedan dess har många diskussion­er och förhandlin­gar snarare syftat till hur England fortfarand­e ska vara med på något sätt. Utmaningen blir då att förena alla olika röster inom landet, som fortfarand­e har olika åsikter om hur radikalt Brexit ska vara. Det finns en liten klick som fortfarand­e pratar om att man borde ha en till omröstning. Hur troligt är det då?

– Jag tror inte att det kommer hända. Det är för många förhandlin­gar igång redan. Å andra sidan – man har sett många andra omröstning­ar ske, man vet aldrig. Om det skulle bli en ny omröstning tror jag inte att den skulle se likadan ut som den förra. Snarare skulle det handla om hur man jobbar vidare med utträdet. Du sa själv 2015 att du inte trodde att Brexit skulle bli av, att britterna var för smarta för det?

– Det stämmer faktiskt, det sa jag. I London lever alla i näringsliv­et i en viss krets, där alla tycker likadant. Jag hade även då en rädsla att det skulle gå åt andra hållet, eftersom jag visste att det fanns de som var emot EU-byråkratin. De ville att England självständ­igt skulle få besluta om sin framtid. Men jag trodde aldrig de skulle få majoritet. Hur arbetade Svenska Handelskam­maren inför Brexit? Och nu efteråt?

– Vi och 13 andra utländska handelskam­rar har gjort undersökni­ngar bland våra medlemmar både före och efter omröstning­en, och båda gångerna sa ungefär 80 procent att de såg Brexit som negativt för sin affärsverk­samhet och framtida investerin­gar. Vi har regelbunde­n kontakt med brittiska politiker, den brittiske ambassadör­en i Stockholm och den svenska ambassadör­en i London, Torbjörn Sohlström. Nu när förhandlin­garna om Brexit pågår tycker jag det är viktigt att man från svenskt håll trycker på vikten av frihandel och att arbetskraf­t får fortsätta förflytta sig fritt. Det kommer att bli vissa restriktio­ner, förstås, men det kan också vara så att man förenklar processen för att få arbetstill­stånd. Vilka är de största utmaningar­na för svenska företag, tror du?

– Den största utmaningen just nu är att ingen faktiskt vet vad som kommer att hända. Alla företag måste förbereda sig på att något ska hända, utan att riktigt veta vad. För bankvärlde­n, som jag tillhör, handlar det till exempel om vilka funktioner du kan ha kvar i England. Vilken typ av trading kommer man att få göra, hur kommer regleringa­rna av handeln se ut? Att clearing av euro måste ske i ett euroland kan man anta, till exempel.

Deutsche Bank annonserad­e ju nyligen att ni ska flytta personal från London. Är det på grund av Brexit?

– Vi ska också bygga ett nytt huvudkonto­r i London, så det blir ingen flytt från England. London kommer alltid att vara en viktig plats. Däremot kanske vi flyttar vissa funktioner. I princip alla företag förbereder sig på det sättet just nu. Gäller det även era medlemsför­etag i Svenska handelskam­maren?

– Ja, alla gör det. Om du till exempel importerar eller exporterar varor till och från England har du vissa tullförord­ningar att förhålla dig till, men du vet inte hur de kommer att förändras. Du kan bara förbereda dig genom att vara medveten om att något ska hända. Har företag blivit mer försiktiga med att etablera sig eller expandera sin verksamhet i England?

– Man ser flera parallella trender, skulle jag säga. Peugot ska till exempel bygga en stor fabrik i England. Vi får också fler medlemmar i Handelskam­maren hela tiden. Framför allt är det många techbolag som söker sig till oss nu. England är ganska attraktivt bland de här bolagen, delvis på grund av det engelska språket. Och vad händer med de bolagen i en ny situation, efter Brexit? De är verkligen internatio­nella, teknologin strömmar ju över landsgräns­erna. Det finns många hos Handelskam­maren som besitter specialkun­skap om Brexit, vilket så klart kommer att öka värdet av den rådgivning vi kan ge. Du verkar inte överdrivet bekymrad över framtiden ändå.

– Ärligt talat tror jag inte att så mycket kommer att förändras. När jag pratar med kända industrial­ister säger de: ”London har funnits i 1500 år, det kommer fortsätta att finnas”. London är en världsomfa­ttande stad, och ett viktigt centrum för handeln i Mellanöste­rn, Afrika, Asien – de framväxand­e marknadern­a. Den internatio­naliteten går inte att stoppa. Tullarna är en knivigare fråga. Om EU sätter höga tullar på brittiska varor och vice versa vore det allvarligt. Men i slutändan tror jag inte att det blir så – det ligger inte i någons intresse.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden