Göteborgs-Posten

Löften om fred och nedrustnin­g

Sydkoreas president Moon ska också besöka Nordkoreas huvudstad Pyongyang senare i år och ledarna ska börja hålla regelbundn­a möten och telefonsam­tal.

- BOEL HOLM och HENRIK SAMUELSSON

Nordkoreas ledare Kim JongUn och Sydkoreas president Moon Jae-In har underteckn­at ett uttalande om att försöka uppnå fullständi­g fred mellan länderna och sträva efter total kärnvapenn­edrustning.

De båda ledarna omfamnade leende varandra efter att ha skrivit under sitt historiska uttalande, där de förklarar att ”det kommer inte längre att råda krig på Koreahalvö­n”. Länderna kommer under året att arbeta tillsamman­s med USA och Kina för att slutligen lyckas ersätta stillestån­dsavtalet från 1953 med ett officiellt fredsavtal, skriver de i uttalandet.

Kim Jong-Un och Moon Jae-In har också enats om att arbeta tillsamman­s för nedrustnin­g med målet att nå ”en kärnvapenf­ri Koreahalvö”.

Moon ska också besöka Nordkoreas huvudstad Pyongyang senare i år och ledarna ska börja hålla regelbundn­a möten och telefonsam­tal. De kommer också att ordna återföreni­ngar för familjer som splittrade­s efter Koreakrige­t – en fråga med stor känslomäss­ig laddning för många människor på båda sidor gränsen.

Under ledarnas gemensamma presskonfe­rens försäkrade Kim att han kommer att se till att överenskom­melsen upprätthål­ls. Nordoch Sydkorea kommer att hålla nära kontakt för att säkerställ­a att inte uppgörelse­n, som tidigare, bryter samman, enligt Kim. – DET KAN KOMMA BAKSLAG, prövningar och frustratio­n längs vår väg, men en seger kan inte uppnås utan smärta, sade Kim.

Tidigare under dagen planterade ledarna ett träd på den hårt bevakade gränsen mellan länderna. Trädet ska symboliser­a fred och välstånd och är planterat i jord från båda länderna och vattnat med vatten från båda.

I vanliga fall är stämningen mycket bister längs det som kalllas världens hårdast bevakade gräns. Men efter ett år av krigiska tongångar mellan Nordkorea, Sydkorea och USA är de nu desto mer gemytliga.

– Vi kan visa er ännu finare utsikt om ni kommer till Blå huset (presidentk­ansliet i Sydkoreas huvudstad Seoul), sade Moon till sin nordkorean­ske gäst när de tittade ut över det soliga och för tillfället fridfulla gränslands­kapet i den befästa byn Panmunjom. SENT PÅ KVÄLLEN koreansk tid lämnade Kim sina sydkoreans­ka värdar ackompanje­rad av pampig musik, Han vinkade genom ut genom den svarta limousinen­s fönster innan bilen rullade över den välbevakad­e gränsen mot Nordkorea.

Därefter lämnade kollegan Moon fredshuset i sin limousin i riktning mot huvudstade­n Seoul efter det historiska mötet.

– JAG KAN KOMMA till Blå huset när som helst, om ni bjuder in mig, sade Kim, enligt en sydkoreans­k tjänsteman­s referat för medier på plats.

Inne vid det ovala förhandlin­gsbordet sade Kim, i mer formell ton, att detta är ”startsigna­len” för ”en ny era”. Men han verkade också medveten om att tongångarn­a varit liknande under politiska töväder då hans far hade makten, bara för att snabbt falla tillbaka i fientlig krigsretor­ik.

– I dag bör vi – snarare än att, som tidigare, ta fram saker som vi inte kan utföra – få bra resultat genom att tala öppet om aktuella frågor, frågor av intresse, sade Kim.

Det ovala mötesborde­t rapportera­s mäta 2 018 millimeter tvärsöver, för att markera året för det historiska mötet.

En kort parad uppträdde för de två delegation­erna, innan Moon och Kim sida vid sida gick uppför röda mattan in i fredshuset, en stor byggnad på södra sidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden