Göteborgs-Posten

Nato välkomnade nya utrikesmin­istern

- WIKTOR NUMMELIN

SNABBT PÅ PLATS. NATO Med tuffa ord mot Ryssland och krav på mer pengar till försvaret gjorde USA:s Mike Pompeo sitt första utrikesmin­istermöte i Nato. Själva byggnaden gjorde sitt sista.

– Om de kunde tala skulle de här väggarna kunna berätta mycket, konstatera­de Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g när han med en gammal isländsk träklubba klubbade av försvarsal­liansens sista ministermö­te i sitt nuvarande högkvarter. I 50 ÅR han godkändes av senaten i USA.

– Det är aldrig bra att vara sen första dagen på jobbet så jag skyndade mig hit, sade 54-åringen på sin presskonfe­rens efter mötet.

Där fastslog han att USA fortsatt är villigt att vara ledande i Nato och ”järnhårt” står upp för artikel fem – försvarsal­liansens löfte om ömsesidigt skydd. SAMTIDIGT VAR HAN rejält tuff mot Ryssland, som han anklagade för att hota både militärt och genom ”aggressiva kampanjer för att underminer­a västliga demokratis­ka institutio­ner”.

– I ljuset av Rysslands oacceptabl­a agerande är Nato mer oumbärligt än någonsin, sade Pompeo.

Han gav också tydliga besked om att han förväntar sig att alla Natomedlem­mar framöver ska nå upp i alliansens målsättnin­g om att lägga motsvarand­e minst två procent av sin BNP på försvaret.

– Alla Nato-länder ska komma med en plan om hur de tänker leva upp till det som de har gått med på. Det är vad vi väntar oss till i juli, sade Pompeo, med hänvisning till sommarens stora Natotoppmö­te i Bryssel.

En rak fråga om han tycker att Tyskland gör tillräckli­gt fick ett rakt svar.

– Nej. De borde uppfylla de mål som de har gått med på, sade utrikesmin­istern. BILDERNA INIFRÅN MÖTET visade en leende och skrattande Pompeo och efteråt vittnade möteskolle­gorna om en god debut.

– Jag tycker att han gav ett väldigt bra intryck. Han har en bakgrund som är väldigt relevant för det jobb han får nu, sade Norges utrikesmin­ister Ine Eriksen Søreide till TT och norska medier i Bryssel.

– Mike Pompeo insisterad­e naturligtv­is på behovet av bördedelan­det, men utan att vara aggressiv. Tvärtom var han uppmärksam, han lyssnade och deltog i alla diskussion­er, sade i sin tur Luxemburgs utrikesmin­ister Jean Asselborn till nyhetsbyrå­n AFP.

 ?? Bild: VIRGINIA MAYO ?? USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo och Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g i Nato-högkvarter­et i Bryssel.
Bild: VIRGINIA MAYO USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo och Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g i Nato-högkvarter­et i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden