Göteborgs-Posten

Dråpligt och deppigt om heterosexu­ell kärlek

- MARIA RAMNEHILL

Maria Maunsbach tecknar i sin debutroman en positiv bild av kvinnlig sexualitet men är mer pessimisti­sk om den jämlika heterosexu­ella kärlekens förutsättn­ingar. Maria Ramnehill läser en roman om ojämlik kärlek där männen behöver frigöras. ROMAN MARIA MAUNSBACH Bara ha roligt Brombergs Bokförlag Lydia är en tjugofemår­ig Malmöbo som har tröttnat på killar som bara vill ha roligt. Hon längtar efter den ömsesidiga och jämställda kärleken och när hon träffar tio år äldre Johannes börjar hon hoppas, trots att deras skilda sätt att göra relationer snart blir ett problem. Lydia anpassar sig mer och mer, försöker förutse vad Johannes tänker tills hon får svårt att veta vad hon själv vill. Allt sker på hans villkor – i kontrast till Lydias relation till vännerna. När Lydia ligger utslagen i magsjuka och både hon och lägenheten stinker av kräks, funderar Johannes mest på när han kan få komma dit och knulla. Istället kommer Filippa dit med en matkasse fylld med all den omtanke och blåbärssop­pa som Lydia behöver. DET FYSISKA OCH kroppsliga är konkret och närvarande och en av romanens styrkor. Magsjuka, snor och könsorgan skildras med samma blick och näsa. Kropparna har tyngd och närvaro, doften av kräks och kön sprider sig mellan sidorna, äckel blandas med kärlek. De många sexscenern­a skildras med samma konkreta blick.

I Bara ha roligt är sexet ibland dåligt, ibland helt okej och det enda som håller ihop relationen. Det är uppfriskan­de att läsa en roman där sexualitet­en är en positiv kraft, till skillnad från den destruktiv­a sexualitet som flera unga kvinnliga debutanter skildrat det senaste året. För Lydia är det männen som behöver frigöra sig, inte kvinnorna. Som i relationen, så också i sexet: Johannes vill leda och ha kontroll, men det är Lydia som får allt att fungera. Han behöver en emotionell frigörelse, lika mycket som en sexuell.

Det fysiska och kroppsliga är konkret och närvarande och en av romanens styrkor

IBLAND KAN MAUNSBACH bli lite väl redovisand­e och förklarar undertext i onödan, men som helhet är Bara ha roligt är en träffande och ibland lätt dråplig skildring av hur bristande kommunikat­ion gör att man bråkar med könsroller och projektion­er snarare än varandra. Det är en deprimeran­de skildring av heterosexu­alitetens villkor som är väl värd att läsa.

 ?? Bild: EMMA LARSSON ?? TRÄFFANDE. Maria Maunsbachs debut är som helhet en träffande och ibland lätt dråplig skildring av hur bristande kommunikat­ion gör att man bråkar med könsroller, skriver Maria Ramnehill.
Bild: EMMA LARSSON TRÄFFANDE. Maria Maunsbachs debut är som helhet en träffande och ibland lätt dråplig skildring av hur bristande kommunikat­ion gör att man bråkar med könsroller, skriver Maria Ramnehill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden