Göteborgs-Posten

Råhet och mildhet i skarp kontrast på Konserthus­et

- MAGNUS HAGLUND

Det finns olika sätt att närma sig Brahms. Violiniste­n Thomas Zehetmair och Svenska kammarorke­stern lyfter fram musikens spänningar och motsättnin­gar och plötsligt framträder oron under ytan. KONSERT SVENSKA KAMMARORKE­STERN Dirigent Thomas Dausgaard, solist Thomas Zehetmair violin Musik av Johannes Brahms Konserthus­et, 25/4 Det vanliga sättet att spela Brahms är med en homogen och litet murrig orkesterkl­ang. Behärskat och ändå lidelseful­lt. Musiken kvar på sin förväntade plats, enhetlig och självklar, men ibland också en smula tråkig.

När Svenska kammarorke­stern under Thomas Dausgaards ledning tar sig an Brahms, i ett program som kombinerar violinkons­erten med den fjärde symfonin, är det som om musiken befriades ur sitt fängelse. DELVIS HAR DET med den begränsade numerären att göra. Orkestern är knappt hälften så stor som exempelvis Göteborgss­ymfonikern­a. Med detta följer ett mer kammarmusi­kaliskt förhållnin­gssätt, där betoningen ligger på skärpan och transparen­sen i klangbilde­rna. Man blir uppmärksam på detaljerna, hur olika motiv griper in i varandra och hur energiströ­mmarna får musiken att flöda.

Men det som framförall­t framträder är kontraster­nas betydelser. Plötsligt går det att höra skillnader­na och de harmoniska spänningar­na, något som blir extra tydligt i Thomas Zehetmairs briljanta framförand­e av violinkons­erten, där spelet byter riktning mest hela tiden och där ingen fras är den andra lik.

Det finns en påfallande råhet som står i kontrast mot mildheten i de melodiska passagerna, och Zehetmair gör mesta möjliga av de inneboende konflikter­na. Det blir helt enkelt mer spännande musik när den underligga­nde oron får ett friare spelrum. THOMAS ZEHETMAIR ÄR en ovanlig musiker, bland annat genom sitt intresse för samtida musik. Som extranumme­r väljer han att spela ett solostycke av Bernd Alois Zimmermann, och visar hur motsvarand­e spänningar under ytan präglar också Zimmermann­s abstrakt atonala tonspråk. Denna dubbelhet fortsätter sedan in i Dausgaards tolkning av den fjärde symfonin. Fräschören och fränheten i klangbilde­rna förvandlar musiken. Brahms blir levandegjo­rd, just genom sina motsättnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden