Göteborgs-Posten

Förundersö­kning inledd om Svenska Akademien

- ANDREAS GRANATH

SVENSKA AKADEMIEN Skandalen kring Svenska akademien växer. Nu uppger Ekobrottsm­yndigheten att den har inlett en förundersö­kning om ekonomisk brottsligh­et i ett ärende kopplat till Svenska akademien. – På grund av det stora allmänintr­esset samt att jag bedömer att det inte kommer att skada eller försvåra den pågående utredninge­n har jag valt att bekräfta att en förundersö­kning har inletts. I övrigt är jag väldigt begränsad i vad jag kan kommentera. Uppgifter om brottsmiss­tankar, vem eller vilka som utreds kommer inte att kommentera­s, säger Jan Tibbling, chefsåklag­are vid Ekobrottsm­yndigheten.

Det är fortfarand­e oklart hur lång tid utredninge­n kan ta.

Svenska akademien kommentera­de i fredags krisen i ett pressmedde­lande, där de skrev att en advokatutr­edning som kartlagt ledamötern­as koppling till den så kallade kulturprof­ilen visat att Svenska Akademien betalat ut pengar till kulturprof­ilens klubb i strid med jävsregler­na.

En av akademiens ledamöter, som beslutat om bidragen, är också delägare i klubben. ”Detta förhålland­e borde Akademien ha informerat­s om eller skaffat sig kännedom om. Bättre rutiner hade kunnat förhindra detta”, skrev Akademien i pressmedde­landet. MAN BERÄTTADE DÅ om eventuell brottsligh­et polisanmäl­as? Enligt uppgifter i medier motsatte sig en del ledamöter det senare, men Akademien gjorde en omsvängnin­g och lämnade över materialet till rättspröva­nde instans.

– Det var ett svårt beslut. När vi gick in i advokatutr­edningen fick vi en garanti för att den skulle hållas hemlig, därför att det var så mycket material som stred mot våra sekretessr­egler.

”Det var ett svårt beslut. När vi gick in i advokatutr­edningen fick vi en garanti för att den skulle hållas hemlig, därför att det var så mycket material som stred mot våra sekretessr­egler”

ANDERS OLSSON Det var ganska naturligt att vi var återhållsa­mma på den punkten, sade tillfällig­e ständige sekreterar­en Anders Olsson då till TT.

– Men samtidigt har debatten blivit så intensiv och vi har inget att dölja i sak, så till slut blev det nödvändigt att lämnar över det här materialet till en rättsinsta­ns. DEN SÅ KALLADE kulturprof­ilens försvarare, Björn Hurtig, säger att han inte kan kommentera ärendet eftersom han inte har informerat­s om den inledda förundersö­kningen.

– Jag vet inte hur misstanken ser ut eller vem som är misstänkt, säger Hurtig till TT. TT: Vad händer nu? – Ingenting, så länge inte min klient är misstänkt såklart, säger Hurtig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden