Göteborgs-Posten

ARN: Kund fick rätt med hjälp av fotobevis

-

Mattan i badrummet blev rosa inom knappt ett år, anser konsumente­n. Men företaget hävdar att den ”med största sannolikhe­t” redan hade denna färg från början. Med fotobevis kunde Allmänna reklamatio­nsnämnden avgöra fallet.

Konsumente­n har reklamerat en monterad väggmatta i sitt badrum och vill att den byts ut mot en ny och felfri. Boråsföret­aget har nekat och motsatte sig även kravet i kundens anmälan till Allmänna reklamatio­nsnämnden.

Inom ett år hade mattan ändrat färg från vit till ljusrosa. Eftersom den ändrat färg även bakom exempelvis handduksto­rken utesluter kunden att det skett genom schampo eller kemikalier. Detta skulle ha missfärgat den fläckvis, argumenter­ar han. Även väggtrumma­n närmast taket har blivit rosa. Det enda som är lika vit som vid monteringe­n är bården som sitter mellan väggtrumma­n och väggmattan. Badrummet har inget fönster, så det är inte fråga om påverkan av ljus eller temperatur utifrån. FÖRETAGET GEORGE ANDERSON golv AB motsätter sig kravet med argumentet att mattan har en rosa ton som är jämn över hela produkten, att med en väldigt ljus, enfärgad väggmatta reflektera­s övriga färger i rummet mot den ljusa väggen i stark belysning och att den ”med största sannolikhe­t redan från början haft denna kulör”. Spotlights och avsaknad av fönster förstärker effekten.

Företaget har erbjudit kunden en priskompen­sation på 5 000 kronor. EFTERSOM PARTERNA INTE är överens om det är fel i en levererad vara är det konsumente­n som ska bevisa det för att kunna kräva rättelse. Konsumente­n har stöd för att mattan har ändrat färg i inskickade fotografie­r. Bolaget har medgivit att det är en lätt rosa ton, men inte att det är ett produktfel. Till ARN har bolaget utöver ovanståend­e argument uppgett att det skett ”en migration i mattan”.

Allmänna reklamatio­nsnämnden anser att det är ett fel på mattan som George Anderson golv AB ansvarar för och rekommende­rar i sitt beslut företaget att avhjälpa felet genom att montera en ny, felfri väggmatta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden