Göteborgs-Posten

Ett märke för vardagen

Motor

- ROBERT LAGERSTRÖM

Små, tråkiga och praktiska vardagsbil­ar? Kanske det. Men Renault har även legat i framkant och tillverkat ett antal stilfulla modeller. Nu fyller märket 120 år.

Hur skulle man kunna sälja bilen i Sverige? Jo, genom att vara ärlig. Därför framställd­es Renualt 4L som liten, långsam, primitiv och ganska ful – men även som trevlig och praktisk. Det tog skruv! Ekipaget vann kundernas förtroende och blev en succé.

– Renault 4L är en ikon. En riktig folkbil. Den presentera­des 1961 och är fortfarand­e en av världens mest sålda bilar. Sammanlagt byggdes över 8,5 miljoner exemplar, säger Mats Grimme på Club Renault Suède, den svenska märkesklub­ben. DEN FRANSKA TILLVERKAR­ENS historia är dock betydligt äldre än så. Redan 1898 konstruera­de Louis Renault sin första bil och när han provkörde den i Paris ville flera köpa den. Tillsamman­s med bröderna Marcel och Fernand grundade han företaget Renault Frères.

Snart byggde de ett antal olika bilmodelle­r och kom att bli en av Europas viktigaste fordonstil­lverkare. Under första världskrig­et sadlade man om till krigsprodu­ktion, satte full fart när freden kom och tävlade på 1920-talet mot ärkerivale­n Citroën.

Därefter gick det mesta utför. I mitten av 1930-talet drabbades Renault hårt av depression­en. Under andra världskrig­et bombades fabriken varefter Louis Renault anklagades för samröre med nazisterna. Och företaget togs över av franska staten. MEN MÄRKET LEVDE vidare. Under 1950-talet presentera­de man vackra och stilfulla bilar som Frégate, Dauphine och Floride. Decenniet därpå blev modellerna 4L och R8 stora framgångar.

– Renault har varit ganska nytänkande och innebär en särskild känsla. Det är inget stort entusiastm­ärke så prisbilden är rimlig och bilarna överkomlig­a, säger Mats Grimme och nämner milstolpar som rallyåket R8 Gordini, världens första halvkombi, R16, samt den futuristis­ka minibussen Espace.

I dag lever Renault och har hälsan. Man har ingått partnerska­p med Nissan och Mitsubishi och tillhör världens mest kända bilmärken.

Tänk om Louis Renault hade vetat det. Han som byggde sin första bil hemma på tomten. POPULÄR.

 ?? Bilder: ROBERT LAGERSTRÖM ?? Modellen 4L, som presentera­des på bilmässan i Frankfurt 1961, blev en folkbil av stora mått.
Bilder: ROBERT LAGERSTRÖM Modellen 4L, som presentera­des på bilmässan i Frankfurt 1961, blev en folkbil av stora mått.
 ??  ?? RENAULT VOITURETTE.
RENAULT VOITURETTE.
 ??  ?? RENAULT 8.
RENAULT 8.
 ??  ?? RENAULT EZ-GO.
RENAULT EZ-GO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden