Göteborgs-Posten

Glädjepill­er i skamvrån

- ERIC LUND

Ford Mustang gör sitt bästa för att vara modern och lyckas på flera punkter. Men det är främst som källa till ren och enkel bilglädje den har ett existensbe­rättigande – långt från diskussion­er om ekonomi och miljöhänsy­n.

Ett gammaldags stridsplan med propeller och motor med en väldig massa stora cylindrar. Ungefär så låter det. Men ljudsensat­ionen och dammkvaste­n kommer från en mer jordnära farkost. Strax uppenbarar sig en svart projektil i skogsbryne­t. Profilen är välbekant – ändå ny.

Sedan Ford nylanserad­e Mustang med modern retrodesig­n 2005 har hela den klassiska muskelbils­kulturen levt upp. Det bevisas av att Dodge återuppliv­ade Challenger enligt samma manér (2008) och att Chevrolet väckte Camaro ur sin slummer (2010). ÅR 2015 PRESENTERA­DE Ford ytterligar­e en helt ny Mustang. Alltjämt med tydliga designinfl­uenser från 1964 års Mustang – och i synnerhet 1965 års Mustang Fastback – men med modernare teknik och egenskaper. Bland annat fick den nya modellen en avancerad multilänkb­akaxel.

I år är det dags för en finputsnin­g. Fronten har sänkts en smula och strålkasta­rna bligar numera lömskt under motorhuven­s ”lugg”. Invändigt märks en ny digital instrument­ering med flera presentati­onslägen och finfin funktion.

V8-motorn utan turbo har blivit lite starkare, 450 hästkrafte­r jämfört med tidigare 421. Av större intresse är en ny automatlåd­a med hela tio växlar. Den ska sänka förbruknin­gen och förbättra fartresurs­erna. Under provkörnin­gen blir jag inte klok på om lådan verkligen har ordning på sig – den växlar förvisso mjukt men ibland förefaller den hatta mellan alla tillgängli­ga utväxlinga­r. TILL SAKEN HÖR att den manuella, sexväxlade lådan är osedvanlig­t trevlig att spaka. Det har jag blivit varse under många mil i 2015 års Mustang GT och blir påmind när jag nu tar plats i nya Mustang Cabriolet med fyrcylindr­ig turbomotor. Det låter kanske som en vingklippt muskelbil, men faktum är att Historisk och modern bilkultur i lyckad symbios. Bra komfort, roliga köregenska­per. Stark och karaktärss­tark motor. Snygg och bra digitalins­trumenteri­ng. Autobroms numera standard. Priset har ökat markant sedan denna generation Mustang introducer­ades 2015. Hopplös från miljösynpu­nkt. Mycket hög fordonsska­tt om bilen köps efter 1 juli. Undermålig krocksäker­het. den fyrcylindr­iga versionen rör sig med mer spänst och finess på de svängiga bergsvägar där provkörnin­gen äger rum. Ändå har fyran i och med uppdaterin­gen blivit av med 25 hästkrafte­r (nu 290, tidigare 315) för att pressa ned utsläppen av koldioxid.

Det är givetvis V8 som gäller för flertalet Mustangköp­are. Och den motorn ger onekligen karaktär och prestanda i överflöd. Dessvärre även förbruknin­g och utsläpp som ställer denna gladlynta nyklassike­r i skamvrån när skattesyst­emet bonus-malus träder i kraft 1 juli i år. SÄKERHETEN HAR FÖRBÄTTRAT­S med ett system för kollisions­varning och autobroms. Det höjer Euro NCAP:s betyg från två till tre stjärnor – alltjämt ett osannolikt dåligt resultat. Men Mustang är likafullt ett glädjepill­er på bilmarknad­en. Köruppleve­lsen är lika klassisk som formgivnin­gen och det finns flera valbara körlägen som anpassar fjädring, styrkänsla, gasrespons med mera.

Skam till sägandes glömde jag att testa det nya dragstripl­äget som försätter Mustangs fysik i högsta beredskap för snabbast möjliga sprint från stillaståe­nde. Inte heller det nya, dämpade avgasljude­t som väljs med en knapptryck­ning kom jag mig för att prova – det ska förvandla Mustang från ett tordönsvrå­lande stridsplan till en civilisera­d stadsmedbo­rgare. Motor: Växlar: 10-växlad automatlåd­a, bakhjulsdr­ift Tjänstevik­t: Maxlast: Max släpvagnsv­ikt: Längd/bredd/höjd: EKONOMI Pris från: Skatt: 3 858 kronor. Efter 1 juli: 17 960 kronor Garantier: 3 års ny/vagn/lack/el, 12 års rost SÄKERHET Vridmoment: 479/192/140 cm 3-punktsbält­e på alla platser: Krockkudda­r: Aktiva nackskydd: Antisladd: MILJÖ Bränsleför­brukning: CO2-utsläpp: KOMFORT Ställbar ratt: Bagageutry­mme: Luftkondit­ionering: Styrservo: PRESTANDA Toppfart: Effekt: Åttacylind­rig 5,0-liters bensinturb­o Accelerati­on: 450 hk vid 7 000 varv/min 529 Nm vid 4 600 varv/min 0-100 km/t på 4,3 sekunder 3 KONKURRENT­ER ej tillåtet 486 500 kronor 1,21 l /mil (NEDC) 270 g/km Höjd/längd 408 liter Elektrisk ***** 249 km/tim ALFA ROMEO GIULIA QUADRIFOGL­IO 724 900 kronor. 510 hästkrafte­r. 189 g/ km. Betydligt dyrare och starkare, dessutom med fyra dörrar och plats för en liten familj. Men likheter finns också: en bilmodell för alla som vågar välja annorlunda. Bakhjulsdr­iven och med floder av karisma i både stil och köruppleve­lse. AUDI RS5 COUPÉ 831 600 kronor. 450 hästkrafte­r. 197 g/ km. RS6 har inte längre en V8 utan en biturbo-V6. Jämnstark med Mustang, men med en teknisk nivå flera steg upp. Dessutom fyrhjulsdr­iven. Men priset är också ett annat – och de 831 600 kronorna är utan att några tillval kryssats för. KIA STINGER GT 1 756 kg 394 kg ** * Ja 6 Nej Ja * **** Ja 514 900 kronor. 370 hästkrafte­r. 244 g/ km. Hur konstigt det än kan låta finns det likheter mellan denna sydkoreans­ka, fyrhjulsdr­ivna familjebil och Mustang. Båda är påtagligt ”analoga” i köruppleve­lsen, körkänslan är inte helt olik. Priset är dessutom jämförbart.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KLASSISK. Även instrument­panelen har blinkninga­r till 1960-talets Mustang.
KLASSISK. Även instrument­panelen har blinkninga­r till 1960-talets Mustang.
 ??  ?? VASS. En V8 med fem liters volym och 450 hästkrafte­r ger vassa fartresurs­er.
VASS. En V8 med fem liters volym och 450 hästkrafte­r ger vassa fartresurs­er.
 ??  ?? TRÅNGT. Här trivs möjligen barn men helst inte under längre sträckor.
TRÅNGT. Här trivs möjligen barn men helst inte under längre sträckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden