Göteborgs-Posten

Pettersson får en nyckelroll i debuten

- TT

ISHOCKEY: TRE KRONOR Elias Pettersson får stort förtroende i sin Tre Kronor-debut. Växjös guldhjälte ingår i lagets powerplay-planer.

Elias Pettersson­s första riktiga träning med Tre Kronor varade länge. Tillsamman­s med Mika Zibanejad och Filip Gustavsson stannade han kvar på Hovets is för lite extra skottränin­g.

Det långa ispasset ledde till att majoritete­n av spelarna och ledarna hoppade in i bussen och inledde resan mot hotellet i centrala Stockholm innan SM-guldhjälte­n var klar.

För Pettersson – som tillsamman­s med en handfull lagkamrate­r sedan lämnade Hovet i taxi – var det extra viktigt att ta vara på den första riktiga istiden sedan Växjös finalseger mot Skellefteå.

– Det är min debut och jag ser fram emot det. Jag ska bara försöka spela mitt spel, skapa lägen och hjälpa laget att vinna, säger han.

Elias Petterson kliver inte bara in i Tre Kronors lag till dagens match mot Ryssland i Sweden Hockey Games – han tar även plats i en av lagets powerplay-kedjor.

– Det är klart att det är roligt att de låter mig spela powerplay, säger han. – NU ÄR det bara upp till mig att visa att jag ska spela powerplay.

Förbundska­pten Rikard Grönborg spelar Växjös guldhjälte med Calgarys Mikael Backlund och Moras Jacob Nilsson – som förmodlige­n ersätts av Los Angeles Adrian Kempe – och tanken har hela tiden varit att kedjan ska få chansen i flera av Sveriges numerära överlägen mot Ryssland.

Vad som händer för Elias Pettersson efter Sweden Hockey Games är osäkert. Enligt Vancouvers general manager Jim Benning – som 2017 draftade 19-åringen – ska Pettersson redan vara klar för VM.

Grönborg är försiktiga­re och menar att Pettersson behöver spela till sig en plats i VM-laget genom bra prestation­er i turneringe­n.

– De får komma hit och slå sig in i ett VM-lag, sade Grönborg tidigare i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden