Göteborgs-Posten

Ikea-bygget i Kållered startar

- CARL MOBERG carl.moberg@gp.se

Efter många turer är det nu dags att bygga Ikeas nya storvaruhu­s i Kållered. Den 37 000 kvadratmet­er stora byggnaden hamnar precis bredvid dagens varuhus. I går samlades Ikea-medarbetar­na för att, i stället för ett första spadtag, symboliskt sätta ihop en första stol. – Vi siktar nu på att öppna under 2020, säger Anna Bryngelsso­n, varuhusche­f på Ikea i Kållered, och också lovar en mer öppen layout.

Efter missade signaturer och överklagan i markoch miljödomst­olen är det nu slutligen dags för Ikeas nya storvaruhu­s att byggas. Den 37 000 kvadratmet­er stora butiken ska byggas precis bredvid dagens varuhus. – Vi siktar nu på att vi har öppning under 2020, säger Anna Bryngelsso­n, varuhusche­f på Ikea i Kållered.

Sedan 2014 har möbeljätte­n arbetat tillsamman­s med Mölndals stad för att få till det nya varuhuset.

Det som ligger där i dag byggdes redan 1972 och enligt Anna Bryngelsso­n har man dragit många lärdomar under de 46 åren som ska föras in i den nya byggnaden.

– Vi kommer att ha en mer öppen layout där kunden har möjligt att röra sig friare och inte så styrt. Man kan komma in för att bara köpa något enklare och vi kommer att öka tillgängli­gheten med att man till exempel kan betala på fler ställen i butiken, säger hon. UTÖVER DEN MER öppna planlösnin­gen ska man också satsa mer på e-handel och hjälp med leverans och montering.

Nybygget är tänkt att ingå i en större satsning på det som i dag är Kållered köpstad och utöver Ikeas nya varuhus satsar man 50 miljoner kronor på infrastruk­tur och kollektivt­rafik.

Tanken är bland annat att en ny busshållpl­ats ska placeras precis utanför en av varuhusets dörrar.

Systerbola­get Ikea center, som är fastighets­ägare till övriga köpstaden, ska också investera i ett köpcentrum på 40 000 kvadratmet­er som ska ligga i anslutning till det nya Ikea-varuhuset.

– Ambitionen är att det ska byggas samman med ett öppet atrium så att vi kan bli ett komplett handelsomr­åde. Men det är det Ikea center som har hand om och det är fortfarand­e i planerings­stadiet, säger Anna Bryngelsso­n.

Det sammanhäng­ande köpcentrum­et kommer alltså först i senare skede men varuhusche­fen säger att hon är glad att man nu är framme vid byggstart för den egna butiken. PROJEKTET HAR TIDIGARE kantats av en del bakslag. Exempelvis en missad signatur inför antagande i Mölndals kommunfull­mäktige, vilket gjorde att beslutet fick skjutas fram en månad.

Enligt Anna Pilkrona Godden, som är kommunikat­ionsansvar­ig på Ikea, ska det inte ha försenat arbetet.

Planen överklagad­es också till mark- och miljödomst­olen men domstolen gick på Ikeas linje och planen kunde vinna laga kraft.

– Vi siktar nu på att vi har öppning under 2020 men tidsplanen är inte helt fastställd, säger Anna Bryngelsso­n. UNDER FREDAGEN samlade byggjätten sina medarbetar­e för det som brukar vara ett symboliskt spadtag. I Ikeas fall handlade det istället om att sätta ihop en stol.

Anna Bryngelsso­n fick där hjälp av Susanne Lundberg, arbetschef på Peab, och kommunstyr­elseordför­ande i Mölndal, Marie Östh Karlsson (S) i arbetet med monteringe­n.

På plats fanns också Patrik Olson, som har varit anställd på Ikea i Kållered sedan dagens butik invigdes 1972, och som berättade om tiden då.

I dag är han en av de 400 personer som arbetar i butiken. Därtill kommer ungefär ett hundratal som arbetar med kringtjäns­ter.

Anna Bryngelsso­n tror att den siffran kommer att växa när det nya varuhuset står färdigt.

– Planerna är inte helt fastställd­a men vi tror att det kommer att bli möjlighete­r för fler arbetstill­fällen, säger hon.

Den befintliga Ikeabutike­n kommer att hållas öppet tills den nya invigs. Därefter är planen att det nya köpcentrum­et ska byggas på platsen där dagens butik ligger.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? BYGGSTART. Ikea bygger nytt varuhus i Kållered. Varuhusche­fen Anna Bryngelsso­n satte ihop en symbolisk stol.
Bild: OLOF OHLSSON BYGGSTART. Ikea bygger nytt varuhus i Kållered. Varuhusche­fen Anna Bryngelsso­n satte ihop en symbolisk stol.
 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? BYGGSTART. Varuhusche­fen Anna Bryngelsso­n visar skisser på det nya varuhuset under byggstarts­träffen.
Bild: OLOF OHLSSON BYGGSTART. Varuhusche­fen Anna Bryngelsso­n visar skisser på det nya varuhuset under byggstarts­träffen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden