Göteborgs-Posten

... men den gillas inte av MP

- ETEZAZ YOUSUF etezaz.yousuf@gp.se

ARENAFRÅGA­N I måndags hoppade Vänsterpar­tiet av diskussion­erna om arenafråga­n. Nu har Socialdemo­kraterna och allianspar­tierna nått en överenskom­melse. Den sågas helt och hållet av Miljöparti­et. – Det är dåligt och inte ansvarsful­lt alls, säger Ulf Kamne (MP).

Arenafråga­n har länge varit omdebatter­ad inom Göteborgsp­olitiken. Miljöparti­et, som tidigt hoppade av arenadisku­ssionerna, är inte alls nöjda med överenskom­melsen som S har slutit.

– Det största problemet är att kontroll eller förberedel­se är helt obefintlig­t, säger Ulf Kamne (MP). HAN TYCKER ATT S och allianspar­tierna nu är på väg att göra samma misstag som i frågan om Skeppsbron, där kostnadern­a skjutit i taket.

– Alla de saker man glömde bort då har man även glömt av här. Nu kastar vi oss in i en lika ogenomtänk­t plan. Stadsledni­ngskontore­t skrev i sin senaste rapport att det kommer krävas fyra miljarder kronor, men det kommer inte att räcka, säger Ulf Kamne.

De fyra partierna vill finansiera bygget genom markförsäl­jning i området. Men det är en orimlig lösning enligt honom.

– Man måste ju kunna visa att den här exploateri­ngen är trolig. Det är osäkert att de här förslagen på intäkter ens kan realiseras, och det medför en stor risk för skattebeta­larna.

Han säger att man missat att ta med ekonomiska konsekvens­er för kollektivt­rafik och parkering i området. Han hade hellre velat se att byggnadsnä­mnden eller fastighets­kontoret fått i uppdrag att hitta en annan plats än Vallhallao­mrådet.

– Jag skulle vilja se ett fullständi­gt omtag. De har inte tänkt igenom lösningar för marken, kollektivt­rafiken eller ledningsdr­agningar på den här platsen. Men de föreslår ju att man först ska utreda det här?

– Utredninge­n blir mest ett spel för galleriern­a. Detta är inget förslag som hanterar problemen, det är mer ”Nu bygger vi en ny arena och håll käft”.

I måndags kunde GP berätta att Vänsterpar­tiet lämnar förhandlin­gsbordet. Det handlade främst om att man är emot privat drift av arenorna. – VI TYCKER ATT det är oroväckand­e att de borgerliga partierna och S drabbats av någon slags privatiser­ingsiver. Det som en gång var ”vi ska ersätta Scandinavi­um” har blivit ”vi ska privatiser­a Arenagöteb­org”, sa Daniel Bernmar (V).

I frågan om att riva Valhallaba­det hade man också invändning­ar. Det har även MP.

– Valhallaba­det har flera funktioner. Dels hur många som använder badet i dag, dels att byggnaden är ikonisk. Det är ett hus som man borde bevara, säger Ulf Kamne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden