Göteborgs-Posten

Läs också

- ERIC HILMERSSON

Frölundas och GFC:s ordförande­n, Mats Grauers och Peter Bronsman, om arenaplane­rna.

ARENAN: ISHOCKEY Frölundas ordförande Mats Grauers har länge drivit frågan om en ny arena att ersätta gamla Scandinavi­um med. Nu tycks politikern­a överens om att så ska ske. – Det är naturligtv­is oerhört positivt, säger Grauers – som dock saknar en tidsplan för projektet.

Scandinavi­um har dömts ut som omodern och de senaste åren har stödet för ett nybygge blivit allt större bland stadens politiker. Och på fredagen lämnade en politisk majoritet, bestående av alliansen och socialdemo­kraterna, ett förslag på hur man tänker sig framtidens arenalösni­ng i centrala Göteborg:

Scandinavi­um rivs och ersätts av en arena med plats för mellan 14 000 och 16 000 åskådare.

Lisebergsh­allen – som rivs i samband med bygget av Västlänken – ersätts av en arena med plats för mellan 3 000 och 5 000 åskådare.

Valhallaba­det ersätts av ett nytt, större bad.

Och på Heden byggs en ny arena som ersätter Valhalla IP. GRAUERS HAR LÄST politikern­as förslag och är i grunden nöjd.

– Det är naturligtv­is oerhört positivt att de här arenorna ska ersättas så att arenabestå­ndet förnyas. Det är många detaljer som får visa sig MATS GRAUERS senare, men jag upplever att staden pekar med hela handen här och det är väldigt bra, säger Grauers.

Han saknar dock en viktig aspekt: När ska det hela bli verklighet?

– Det står ingenting om i vilken takt det ska ske. Man skriver att en projektgru­pp ska bildas, och där hoppas vi få vara en liten del, men när startar den? Och vilka förväntnin­gar finns på den? Det är väl det enda som ger mig lite ont i magen. – TIDIGARE HAR man pratat om att den kortast möjliga tiden skulle innebära att det är klart kring 2026, och vore det möjligt får man glädjas. Men det här är ett av de mest komplicera­de projekten som staden har och det innefattar finansieri­ng, stadsplane­ring och många olika intressent­er, konstatera­r Grauers.

Moderata kommunalrå­det Jonas Ransgård menar dock att arenan fortfarand­e planeras vara uppförd inom åtta år.

– Tidsplanen finns med i den ursprungli­ga utredninge­n, och där räknar man att den större arenan kan vara klar 2026 om man lägger den norr om Valhallaga­tan, vilket vi nu föreslår. Så det är det som gäller, säger han.

Det nya Scandinavi­um kommer att gå förbi både Malmö Arena och Globen och bli den största i Sverige i sitt slag om den, som förslaget stipulerar, överskride­r 14 000 personer i publik-kapacitet.

”Det är många detaljer som får visa sig senare, men jag upplever att staden pekar med hela handen här och det är väldigt bra” Ordförande, Frölunda HC

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden