Göteborgs-Posten

Ett alldeles särskilt dop

SAMHÄLLE: Matteus, 3 månader, vet det förstås inte. Men hans dop i Högsbo kyrka på söndag får en nästan unik inramning – för att han och hans mamma Maria tillhör resandefol­ket.

- AGNETA WILLUNG agneta.willung@gp.se

NYHETER: Matteus, 3 månader, vet inte om det, men han och hans mamma Maria tillhör resandefol­ket. Hans dop i Högsbo kyrka i dag blir det andra barndopet inramat av en resandegud­stjänst i Sverige.

Familjen har precis flyttat in i villan i Jonsered och Matteus kiknar av skratt i pappa Juan-Carlos Leo Lizarragas famn medan mamma Maria Bogeblad dukar fram kaffet.

I dag ska han döpas i Högsbo kyrka i Göteborg. Dopet får en inramning som ett barndop bara haft en gång tidigare i Sverige – temat för gudstjänst­en blir ”De komma från öst och väst” och kyrkan kallar den en resandegud­stjänst.

– Matteus ska döpas i kyrkans egen dopklännin­g som burits av en liten resandefli­cka innan, säger Maria Bogeblad. NÄR HON SKA förklara varför hon och sambon valt en resandegud­stjänst handlar mycket om stolthet över sitt ursprung, om att våga komma ut som resande – och om upprättels­e. Upprättels­e för Marias morfar. Han fick bo i ladugården som dräng redan som liten, satt i fängelse som tattare och tvångsinto­gs för vård. Och för Marias mamma.

– Mamma var lite underutvec­klad, men hade ett hjärta av guld, säger Maria. När jag var 13 år blev jag omhänderta­gen och fick inte bo hemma hos henne längre.

Maria hade aldrig fått någon förklaring till familjens stökiga tillvaro. Men för tre år sedan bad hennes mamma enträget att hon skulle följa med till en släktforsk­are i Mölndal.

– Där fick jag veta att mamma var resande. Jag blev jättechock­ad, jag visste inte ens att sådana fanns. Och

”Jag hade alltid drömt om indianer, haft ett extra öga för deras historia och förtrycket de utsatts för. Så jag tänkte att är jag resande så är jag en svensk indian.”

jag frågade mamma: varför har du inte berättat? Svaret jag fick var: Jag ville skydda dig.

Marias mamma beskrev sig själv som ”en typisk magnussona­re”.

– Magnusson var ofta ett resandenam­n, liksom Larsson, Lindgren, Lilja, Rosén. Men mamma hade bytt efternamn, hennes liv som Magnusson var svårare.

NU FICK MARIA också förklaring­en till det språk hennes morföräldr­ar talat, som hon själv kallat för gammalenge­lska.

– Men det var ju resanderom­ani, skandoroma­ni, säger hon.

Maria kom snabbt till ro med att hon var till hälften resande.

– Jag hade alltid drömt om indianer, haft ett extra öga för deras historia och förtrycket de utsatts för. Så jag tänkte att är jag resande så är jag en svensk indian.

Maria engagerade sig snabbt i den nya värld som öppnat sig för henne och jobbar numera på Göteborgs stads romska center, Romano center i väst.

– Jag är ju blond och blåögd, inte många vet att jag är resande. Men när jag ringer samtal i tjänsten för romers räkning upptäcker jag hur många dörrar som är stängda. Och

MARIA BOGEBLAD

att det finns en utbredd strukturel­l antizigani­sm i Sverige år 2018.

Marias mamma var lättad över att ha berättat för sin dotter. Och när de senare firade resandefol­kets nationalda­g på Gustaf Adolfs torg sa hon ”Nu är jag stolt över att vara resande, Maria, nu är jag hel igen.”

– EN MÅNAD senare dog mamma, och jordfästes av prästen Hans-Owe Arvidsson. Nio månader senare fick han även jordfästa morfar. Nu ska han döpa Matteus, så att han också ska få öppna livet, inte bara vara med vid slutet, säger Maria.

Gudfar till Matteus blir göteborgar­en Jan Popp, vars mörka historia av övergrepp skildrats i en bok av etnologen Magnus Berg. När kommer du att berätta för Matteus att han är ett resandebar­n?

– Så snart han är gammal nog att förstå. Jag vill att han ska veta att han är unik, med en pappa med rötter i Peru och Spanien och en mamma som är svensk och resande, och att han ska vara stolt över sina egenheter. Precis som jag är stolt över att jag är resande.

 ??  ?? KÄRT BARN. Matteus Kornelius Mikael Leo Bogeblad – hans namn speglar hans ursprung. Pappa Juan-Carlos har rötter i Peru och Spanien, mamma Maria är svensk och resande.
KÄRT BARN. Matteus Kornelius Mikael Leo Bogeblad – hans namn speglar hans ursprung. Pappa Juan-Carlos har rötter i Peru och Spanien, mamma Maria är svensk och resande.
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ??
Bild: THOMAS JOHANSSON
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ??
Bild: THOMAS JOHANSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden