Göteborgs-Posten

Skyll inte allt på skolan

- Mamma, mormor och farmor till många

Det pratas och skrivs mycket om barn och ungdomar som är stressade i skolan. Skolsystem­et får hela skulden för ungdomarna­s psykiska hälsa. När ungdomarna själva kommer till tals om sin situation handlar det oftast om att det viktigaste är kompisarna, att man har tillräckli­gt med många fritidsakt­iviteter och att livet måste vara lättsamt och uppåt hela tiden.

De flesta av oss som är en eller två generation­er har helt andra perspektiv.

Föräldrar måste tidigt hjälpa sina barn att vänja sig vid skolarbete, berätta att livet alltid är både plus och minus, att ju högre upp i skolan man kommer desto mer tid måste man lägga på plugg och skolprojek­t både i skolan och hemma – både på vardagar och helgdagar – om man siktar på ett intressant och meningsful­lt jobb och ett gott framtida liv.

Barnen måste tidigt lära sig göra hemläxor och ta ansvar, att arbeta tills man blir klar, det är ju en fostran för framtiden och arbetslive­t framöver.

En väldigt stor anledning till stress hos barn och ungdomar i dag är daglig och stundlig användning av mobiler för att nå sociala medier. Även där måste föräldrar vara delaktiga och agera förebilder och inte som nu ständigt själva hänga över sina mobiler även när deras barn pockar på uppmärksam­het, till exempel hemma på kvällarna, på lekplatser, på barnens fritidsakt­iviteter, på fotbollsma­tcher och gymnastiku­ppvisninga­r. Det är hemskt att så ofta se föräldrar som prioritera­r sina mobiler i stället för barnen och ungdomarna!

 ?? Arkivbild: MAJA SUSLIN / TT ?? TAR ÖVER. Ständig uppkopplin­g hos både barn och vuxna är en viktig orsak bakom barns ökade upplevelse av stress, skriver signaturen Mamma, mormor och farmor till många.
Arkivbild: MAJA SUSLIN / TT TAR ÖVER. Ständig uppkopplin­g hos både barn och vuxna är en viktig orsak bakom barns ökade upplevelse av stress, skriver signaturen Mamma, mormor och farmor till många.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden