Göteborgs-Posten

Här döms återvändar­e till fängelse

- MARINA FERHATOVIC

I Storbritan­nien och Danmark har de ställts inför rätta men i Sverige är de osynliga. Det råder stor förvirring i Europa kring hur man ska hantera frivilliga som har kommit hem efter att ha stridit mot IS i Syrien.

1998 försvann 17 ungdomar från Värmland för att delta i ett skolningsl­äger för den terrorstäm­plade kurdiska PKK-gerillan. Det är det enda som Henrik Häggström, analytiker på Försvarshö­gskolan, kan komma på som liknar dagens problemati­k med terror- och krigsresen­ärer.

– Det är länge sedan och inte ens i närheten av den nivån vi har idag. Men det är tydligt att vi inte har någon vana och är långt efter många andra länder.

Även i andra länder i Europa har man svårt att hitta ett förhållnin­gssätt till YPG. Den senaste tiden har flera europeiska frivilliga gripits i sina hemländer med varierande brottsrubr­iceringar kopplade till aktivitete­r i Syrien.

I ett uppmärksam­mat fall förra året åtalades en 24-årig danska som hade stridit med olika kurdiska gruppering­ar mot IS. När hon kom hem fick hon ett reseförbud i enlighet med den nya danska lagen om terrorreso­r. Hon åtalades och dömdes till nio månaders fängelse. I STORBRITAN­NIEN HAR två brittiska YPG-soldater ställts inför rätta för terrorbrot­t. Flera andra uppger i intervjuer att de inte vågar åka hem. Den brittiska regeringen har varnat alla som åker till Syrien och Irak att de kan åtalas.

Något som bidrar till förvirring­en är att YPG anses ha kopplingar till den terrorstäm­plade PKKgerilla­n i Turkiet, något de själva förnekar.

Säkerhetsp­olisen uppger för GP att man har en klar bild över de som har åkt till konfliktom­råden i Syrien och Irak för att delta i träning och strid – inklusive de som har anslutit sig till YPG – men vill inte uttala sig om hur många individer det rör sig om.

I Sverige anses inte YPG vara en terrorstäm­plad organisati­on men det utesluter inte att frivilliga kan ställas inför rätta om de har begått brott.

– Där finns det inga självklara svar, det måste man bedöma från fall till fall. Men det bidrar till att en del känner osäkerhet och inte vågar söka hjälp när de har kommit hem, säger Henrik Häggström.

Han berättar att de som återvänder från krig riskerar att drabbas av posttrauma­tiskt stressyndr­om, PTSD. Det kan bland annat leda till ätstörning­ar, mardrömmar, sömnsvårig­heter, depression och andra symptom som gör det svårt att återgå till ett normalt liv. – Det kan upplevas som en stor prestigefö­rlust att komma hem. I en krigssitua­tion får man ett vapen i handen, med det kommer en del makt. Det är kraftigt avvikelse till hur det är i ett civilsamhä­lle i fred.

– Obearbetad­e trauman kan ge sig till känna flera år senare. Man kan till exempel överföra sina trauman på sina barn. Trauman ökar också risken för aggressivi­tet och kriminalit­et, vilket vi kan se först om fem, tio år. DEN MILJÖN MAN återvänder till kan också spela stor roll. De flesta svenska IS-krigare kommer från särskilt utsatta områden i svenska städer, något Henrik Häggström tror även kan gälla för de som har stridit med YPG.

– Att komma tillbaka till en miljö med marginalis­ering och låg tillit till myndighete­r är inte bra. Att man dessutom har erfarenhet av strid och vapenträni­ng kan öppna vägen för rekryterin­g till olika kriminella kretsar.

Henrik Häggström tycker att det är viktigt att prata om IS-återvändar­e men menar att man inte får glömma bort andra krigsresen­ärer.

– De anses ha kämpat på rätt sida av konflikten och då pratar man inte så mycket om dem. Samtidigt återvänder även de med traumatisk­a upplevelse­r av krig och det måste man ta på allvar.

 ??  ?? HENRIK HÄGGSTRÖM.
HENRIK HÄGGSTRÖM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden