Göteborgs-Posten

Observatör­er och nya lokaler ska trygga valet

Fler lokaler för förtidsrös­tning, oberoende valobserva­törer och motverka familjerös­tning. Det vill politikern­a i Göteborg få till för att säkra att höstens val går rätt till. – Vid tidigare val har vi fått rapporter om att man har räknat fel och om family

-

POLITIK: Som GP har rapportera­t ser polisen en risk att kvinnor i utsatta områden hindras från att rösta i valet. Vid flera val har polisen sett att människor har hindrats från att rösta, eller att någon har försökt hindra dem från att rösta. Enligt Stefan Hector, kommenderi­ngschef inför valet, kan det handla om att hindra meningsmot­ståndare eller kvinnor.

Nu har kommunstyr­elsen tagit beslut om att en riskanalys och eventuella förslag på åtgärder för att förebygga otillåten valpåverka­n ska tas fram. Bakom förslaget står de rödgröna partierna. – DET KÄNNS jättebra att vi fick igenom det här. Om det krävs insatser är vi beredda att göra dem tillsamman­s med valnämnden, säger kommunalrå­det Daniel Bernmar (V).

Han ser inga uppenbara hot mot JONAS RANSGÅRD (M) rättssäker­heten vid valet, men vill att läget analyseras, med anledning av att polisens kommenderi­ngschef för valet lyfte potentiell­a hotbilder.

– Det största hotet är det extremt låga valdeltaga­ndet på vissa håll i Göteborg. Det är lågt även nationellt sett. Det har vi jobbat med under mandatperi­oden, men vi behöver lyfta arbetet, säger kommunalrå­det Ulf Kamne MP).

”Vårt valsystem bygger på att enskilda människor har rösträtt, inte grupper. Man ska rösta själv och hemligt.”

DÄRFÖR VILL POLITIKERN­A utöka antalet lokaler för förtidsrös­tning, vid exempelvis större knutpunkte­r i stadsdelar­na. Liberalern­a yrkade på avslag till förslaget om förtidslok­aler med hänvisning till att valnämnden kan sköta det själva, men det gick igenom eftersom Lars Hansson (-) och Martin Wannholt (-) la ner sina röster.

– Men de har inga resurser för fler vallokaler. De behöver den här signalen för att göra det här, säger Ulf Kamne.

Det handlar om att visa att det finns en politisk majoritet för fler vallokaler. Men ska vallokaler­na bli fler krävs ett till politiskt beslut. KOMMUNSTYR­ELSEN röstade även igenom att fenomenet familjerös­tning, där flera personer samtidigt går in och röstar, ska analyseras. Bakom det förslaget stod Alliansen.

– Vi har fått flera rapporter om otillåten påverkan och om family voting. Ingen ska påverka dig på ett otillbörli­gt sett, säger kommunalrå­det Helene Odenjung (L).

Det handlar om att se till att regelverke­t följs så att inte flera personer släpps in åt gången.

– Vårt valsystem bygger på att enskilda människor har rösträtt, inte grupper. Oavsett om det är harmlöst och handlar om att hjälpa någon som inte har röstat förut eller att någon tvingar en hel grupp att rösta på ett sätt, spelar det ingen roll. Man ska rösta själv och hemligt, säger kommunalrå­det Jonas Ransgård (M). DE FICK OCKSÅ igenom sitt förslag om en hemställan till valnämnden om att bjuda in oberoende valobserva­törer.

– Vi hade valobserva­törer här från Vitrysslan­d som rapportera­de om att det förekom family voting i tidigare val, säger Helene Odenjung.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden