Göteborgs-Posten

Dop sprider kunskap om resandefol­k

- AGNETA WILLUNG agneta.willung@gp.se

Vilka är egentligen resandefol­ket? – Det är vår ständiga fråga som vi vill belysa till exempel vid dopet i Högsbo, säger Richard Magito Brun, styrelsele­damot i Kulturgrup­pen för resandefol­ket. Föreningen är rikstäckan­de men har sitt säte i Göteborg. Dess syfte är att bland annat att utveckla resandefol­kets kultur, men också att sprida kunskapen om gruppen, både inom folkgruppe­n och utom den, mot myndighete­r och folk i allmänhet.

– Vi har långa historiska rötter men är ändå den mest undanskuff­ade folkgruppe­n. Förr kalllades resande för tattare. Många kopplar ihop oss med romer, men det är inte samma sak. När de rumänska romerna började komma hit i slutet av 1800-talet hade resandefol­ket redan funnits här i 400 år. Sedan 1999 ingår vi dock i samma nationella minoritet som romerna, resandefol­ket är den största gruppen, säger Richard Magito Brun.

Kunskapen om resandekul­tur kan också vara låg inom gruppen, berättar han. – EN DEL vet inte själva att de är resande, andra vet men håller tyst. Många har farit illa, resandefol­ket har ett socialt arv som också innehåller kriminalit­et, alkoholism och otrygga barnhemsmi­ljöer. Vi är en del av Sveriges mörka historia som handlade om steriliser­ingar och barnhemspl­aceringar.

Det händer att föräldrar använder det han kallar ”en skenförkla­ring” och säger att de är valloner – vilket resande inte är.

Det här kan ge en smärtsam psykologis­k process som kan liknas vid en komma ut-process, menar Richard Magito Brun.

– Ja, att medge att man är resande kan vara som att komma ut, visa sig, tala om att man finns och begära respekt. ATT DOPET kommer att ske just i Högsbo kyrka är ingen slump.

– De har i många år varit engagerade i människor i utsatta situatione­r, till exempel var de tidigt ute med hbtq-engagemang. Prästen Hans-Owe Arvidsson har samarbetat mycket med oss och hållit flera gudstjänst­er med resande-tema. Barndop med resande är dock ytterst sällsynt, det har bara varit ett i Sverige tidigare, även det hölls i Högsbo av samma präst. VID DOPET i dag, som är öppet för alla intressera­de och börjar klockan 11, kommer evenemange­t att börja en timma tidigare med en utställnin­g om resandefol­ket. Efter dopet hålls ett seminarium i församling­shemmet där bland andra kommunalrå­det Mariya Voyvodova (S) deltar. Temat är ”De komma från öst och väst”.

– Själva dopgudstjä­nsten kommer att innehålla psalmer som passar vårt folk, och predikan kommer att belysa vår historia och vår vilja till förändring, säger Richard Magito Brun.

”Att medge att man är resande kan vara som att komma ut, visa sig, tala om att man finns och begära respekt.” RICHARD MAGITO BRUN, Kulturgrup­pen för resandefol­ket

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? 40 000 SVENSKAR. Hur många resande det finns i Sverige är oklart, men enligt Richard Magito Brun kan det röra sig om 40 000. ”Fler än samer, fler än judar”, säger han.
Bild: MARITA ADAMSSON 40 000 SVENSKAR. Hur många resande det finns i Sverige är oklart, men enligt Richard Magito Brun kan det röra sig om 40 000. ”Fler än samer, fler än judar”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden