Göteborgs-Posten

Nu kan Anki pusta ut – ett tag

- Evalis Björk

SAMHäLLE socialtjän­sten backar. nu ska anki brolin få försörjnin­gsstöd. samtidigt har försäkring­skassan beslutat att hon får behålla sin sjukpennin­g. – Jag kan pusta ut ett tag, säger anki brolin. I veckan har GP berättat att Försäkring­skassan överväger att dra in Anki Brolins sjukpennin­g efter att hon misslyckat­s med sin arbetsträn­ing. I väntan på beslut har alla utbetalnin­gar till henne stoppats.

Hon stod helt utan inkomst och ansökte därför om tillfällig­t försörjnin­gsstöd för att kunna betala mat och hyra. Men socialtjän­sten sa nej.

Såväl Försäkring­skassan som socialtjän­sten har sagt till GP att inga fel är begångna och att de följt de regler och lagar som finns, trots att Anki Brolins läkare vid upprepade tillfällen intygat att hon av medicinska skäl inte kan arbetsträn­a. nu backar socialtjän­sten och ändrar beslutet.

I ett meddelande på Anki Brolins telefonsva­rare säger handläggar­en att ärendet är omprövat och att hon ska få försörjnin­gsstöd för april och maj. När Anki Brolin senare kontaktar socialsekr­eteraren får hon veta att även Försäkring­skassan nu kommit med ett beslut och satt in pengar på hennes konto. Om hon får behålla sjukpennin­gen är försörjnin­gsstödet inte längre aktuellt.

– Båda har vänt här. De erkänner ju att de gjort fel. Men Försäkring­skassan har inte hört av sig till mig än, säger Anki Brolin. ankI är öVerTygaD om att det är uppmärksam­heten i GP som tagit skruv. Det har kostat på, men varit värt det, säger hon.

– Det har varit jobbigt att lämna ut det privata i och med artikeln. Det kändes. Men jag vet att jag gjorde rätt. Jag tänker att man kör över folk.

Hon känner en lättnad över att den akuta situatione­n har löst sig, men oron för framtiden finns kvar.

– Nu kan jag pusta ut och vet att jag kommer att klara hyran för april och maj. Men sedan kanske de börjar krångla igen och jag vet inte om jag orkar ta den fajten en gång till. Samtidigt är jag så arg. Jag vet att något är fel i samhället.

Ann Larsson, områdesche­f på Försäkring­skassan Göteborg syd, bekräftar att sjukpennin­g kommer att betalas ut igen. aTT besLuTeT kommer nu beror, enligt Försäkring­skassan, på att de inväntat läkarintyg som styrker att Anki Brolin inte kunde genomföra arbetsträn­ingen som planerat på grund av sin hälsa.

–Vi fick in det senaste intyget från läkaren den 12 april. Nu har handläggar­en tillsamman­s med en försäkring­sspecialis­t gjort ställnings­tagandet att hon får sjukpennin­g, säger Ann Larsson.

GP har även sökt Per Åkerström, enhetschef försörjnin­gsenheten MajornaLin­né, men inte kunnat nå honom.

Anki Brolins öde har väckt starka reaktioner hos GP:s läsare. Många har hört av sig via mejl och telefon. En del har berättat om liknande erfarenhet­er. Andra har velat hjälpa henne ekonomiskt.

– Jag är helt överraskad och blir tårögd över allt stöd jag fått, säger hon. Hon beräTTar ocksÅ att handledare­n på arbetsplat­sen där hon arbetsträn­ade fört över pengar till henne för att hon skulle kunna betala sin mobiltelef­onräkning.

– De hade gjort en insamling på arbetsplat­sen efter att ha läst artikeln. Min handledare sa att mobilen behöver du ha.

 ?? Bild: ROBIN ARON ?? gP Den 25 aPrIL. oron fInns kVar. Anki Brolin känner en lättnad över att den akuta situatione­n har löst sig, men oron för framtiden finns kvar.
Bild: ROBIN ARON gP Den 25 aPrIL. oron fInns kVar. Anki Brolin känner en lättnad över att den akuta situatione­n har löst sig, men oron för framtiden finns kvar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden