Göteborgs-Posten

Falska sajter allt vanligare

- TT

SAMHäLLE konsumento­mbudsmanne­n (ko) stämde i veckan en bluffsajt som lurat tusentals att betala för myndighets­tjänster som egentligen är gratis.

– Det här är ett nytt fenomen och eftersom det skadar förtroende­t för myndighete­rna är det jättevikti­gt att man kan få stopp på det, säger KO:s processråd Carolina Andersson.

Det är inte olagligt att sälja en tjänst som man kan få gratis av någon annan, men då måste avsändaren vara tydlig med att det är på det sättet. I DeT akTueLLa fallet har tusentals personer lurats in på webbplatse­n via köpta Google-annonser när de sökt på exempelvis körkortsti­llstånd. Eftersom annonserna hamnat högst upp i sökresulta­tet har många trott att de kommit till Transports­tyrelsens hemsida och sedan har de fått betala dyrt för en tjänst som varit gratis hos myndighete­n.

Både polisen och KO har sedan i december fått in hundratals anmälninga­r om sajten, och KO stämde nyligen den ansvarige bakom sajten i Patent- och marknadsdo­mstolen.

– Den här sortens sajter har blivit väldigt vanliga, och under vintern och vårvintern har vi sett att de har ploppat upp på flera olika områden. Vi har stämt en annan sajt som sysslar med konsumentr­ådgivning och vi har sett att det har kommit liknande sajter om resor och skatt, säger Carolina Andersson på KO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden