Göteborgs-Posten

Släktforsk­ning avslöjade grov brottsling

- HENRIK SAMUELSSON

USA Den misstänkte så kallade Golden state-mördaren har nu framträtt i domstol i Kalifornie­n i USA, och formellt anklagats för två av de omtalade morden på 1970- och 1980-talen. Han hittades via släktforsk­ningssajte­r. Serien av inbrott, våldtäkter och mord har förbryllat och plågat Kalifornie­n i decennier, och att den 72-årige Joseph James De Angelo nu är bakom lås och bom får stor uppmärksam­het. HAN RAPPORTERA­S HA reagerat med stor förvåning då ett stort polisuppbå­d väntade när han steg ut genom dörren vid bostaden i Citrus Heights nära Sacramento i tisdags. Vid fredagens domstolsfö­rhandling såg han skör ut, kördes in i rullstol och svarade bara med några få ord på domarens frågor.

– Jag har en advokat, sade han bland annat med hes röst.

Det olösta fallet med Golden state-mördaren fick förnyad aktualitet 2016, då polisen gick ut med gärningsma­nnaskisser och en belöning om 50 000 dollar.

Och härommånad­en blev den postumt utgivna boken I’ll Be Gone in the Dark, där journalist­en Michelle McNamara beskriver sin besatthet av mysteriet, en bästsäljar­e som åter fick tipsen att strömma in. SÄRSKILT SENSATIONE­LLT ses det som att polisen lyckades hitta De Angelo via dna-informatio­n som

Än så länge rör de formella misstankar­na ”bara” ett dubbelmord, utfört 1978

användare lägger upp på släktforsk­ningssajte­r. Utredare har jämfört gamla spår från gärningsma­nnen med sajternas dna-profiler, och fått träff på någon släkting till De Angelo. De har sedan nystat i släktbande­n och för någon månad sedan, baserat på ålder och bostadsort, hittat 72-åringen som en intressant person i utredninge­n. ENLIGT VAD POLISKÄLLO­R berättat för medier i Kalifornie­n tog det sedan ett bra tag att i lönndom få tillgång till färskt dna från DeAngelo. Det ska till slut ha lyckats via slängda föremål, alltså exempelvis någon flaska eller burk han druckit ur och sedan lagt i soporna.

Än så länge rör de formella misstankar­na ”bara” ett dubbelmord, utfört 1978. Men de gamla dnaspåren tyder på att samme man ligger bakom en stor mängd andra dåd under den aktuella tidsperiod­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden