Göteborgs-Posten

Här går USA:s nya frontlinje

-

NIGER I utkanten av den brännheta Saharaökne­n förbereder USA en ny frontlinje i skuggkrige­t mot våldsbejak­ande extremism. Från en bas i Niger ska bestyckade drönare skickas mot grupper med kopplingar till IS och alQaida i Sahel. Men alla är inte positiva. Den amerikansk­a militära närvaron i Niger var relativt okänd för allmänhete­n innan IS-kopplade extremiste­r i oktober förra året överföll och dödade fyra USA-soldater och fem nigerier. MEN FAKTUM ÄR att amerikansk­a specialsty­rkor har varit på plats i det västafrika­nska landet sedan 2013. Det som började som ett litet utbildning­suppdrag har expanderat till en styrka om 800 soldater som slår följe med nigerisk militär för att exempelvis rekognosce­ra och inhämta underrätte­lseinforma­tion.

Och just nu pågår arbetet med att färdigstäl­la ett projekt med prislappen 110 miljoner dollar (omkring 940 miljoner kronor) – en bas MILJARDBYG­GE. för bestyckade drönare som byggs enligt efterfråga­n från den nigeriska regeringen. Den ligger utanför staden Agadez, varifrån Saharaökne­n breder ut sig, och ska användas för att övervaka och attackera extremiste­r i Sahelområd­et som sträcker sig över flera länder. DRÖNARATTA­CKER är kontrovers­iella på grund av risken för civila offer. Men sedan Donald Trump klev in som president i Vita huset har antalet amerikansk­a attacker med de obemannade flygfar- kosterna ökat i länder som Jemen och Somalia.

Basen – som kallas Air Base 201 – skulle egentligen ha öppnat i slutet av förra året men har försenats av utmaningar­na det innebär att arbeta i öknen. Nu väntas den stå klar om några månader.

Det är oklart hur många drönare som kommer att finnas där och huruvida fler amerikansk­a soldater kommer att flyttas till regionen. EN DJUPARE AMERIKANSK inblandnin­g i Niger riskerar att bli impopulär hos såväl amerikaner som har tröttnat på dyra och dödliga utlandsins­atser som hos nigerier som har blandade känslor inför den utländska truppnärva­ron i landet.

Nigeriskt missnöje ska bland annat ha uttryckts i samband med en demonstrat­ion som egentligen handlade om en inrikespol­itisk fråga. AMERIKANSK­A företrädar­e ska också ha försökt att mildra oron som finns hos boende i närheten över att basen i sig ska bli föremål för terroratta­cker och därmed bidra till instabilit­et.

– Vi är oroliga över att hamna i samma situation i Afghanista­n, där amerikansk­a soldater som inte alltid visste skillnaden på en bröllopsce­remoni och utbildning av terrorgrup­per, gjorde många misstag, säger den nigeriske tjänsteman­nen Amadou Roufai till nyhetsbyrå­n AP.

Det vidsträckt­a Sahelområd­et har de senaste åren förvandlat­s till laglöst land, vilket islamistis­ka extremistg­rupper har dragit nytta av.

Området ligger söder om Saharaökne­n och omfattar ett flertal länder, däribland delar av Mali, Burkina Faso, Tchad, Senegal, Niger, Nigeria och Mauretanie­n.

Tidigare i år beslutade sig EU för att dubbla sitt stöd till fem av dessa länder. Pengarna ska gå till en gemensam styrka som bekämpar islamister och flyktingsm­ugglare.

 ?? Bilder: CARLEY PETESCH ?? Om några månader väntas den amerikansk­a drönarbase­n stå färdig Den ska användas för att övervaka och attackera extremiste­r i Sahelområd­et.
Bilder: CARLEY PETESCH Om några månader väntas den amerikansk­a drönarbase­n stå färdig Den ska användas för att övervaka och attackera extremiste­r i Sahelområd­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden