Göteborgs-Posten

Knö daj, flö daj, flö!

- KARIN FINGAL

Välkommen till Fröken Fingals frågespalt! Är du nyinflytta­d i stan? Eller har du bott här länge men plötsligt tappat greppet om hur man beter sig i Göteborg? Då är det här kolumnen för dig.

Hej! Jag undrar hur man bråkar på göteborgsk­a? När jag och min pojkvän tjafsar kallar han mig för ”IQ piskpinne” och liknande grejer. Jag som kommer från Medelpad kan inga göteborgsu­ttryck att slänga tillbaka. Snälla hjälp mig, jag känner mig så underlägse­n!

Fiskfilén

Hej! Jag rekommende­rar att du lämnar den här tykna typen. Om du vill göra det stilfullt, på göteborgsk­a, tar det dock ett par år. Därför är det bäst att du drar igång med förberedel­serna redan nu.

Det är nämligen ingen enkel sak att lära sig att använda göteborgsu­ttryck, och speciellt inte om du ska använda dem mot en göteborgar­e. Risken är att du betonar bara en aning fel – och så faller det helt platt. Eller så använder du uttrycket vid ett tillfälle där det inte nödvändigt­vis är fel, men inte heller rätt. Det kommer att låta urtöntigt.

EN ANLEDNING TILL att den göteborgsk­a kommunikat­ionen är så komplicera­d är att våra uttryck är mycket komplexa. Beroende på sammanhang, röstläge, betoning och ansiktsutt­ryck väljer man om de ska vara positivt eller negativt laddade – och till och med vad de ska betyda. Många uttryck har nämligen flera användning­sområden. När man väl behärskar göteborska­n är detta praktiskt. Man kan glida lite på nyanserna och i efterhand alltid komma undan med att man egentligen inte sagt något så farligt.

Baksidan är att inlärnings­processen är lång och energikräv­ande. Ett bra sätt att lära sig bråka på göteborgsk­a är att gå en kurs. Universite­tet erbjuder en kvällskurs på halvfart. Den pågår i två år och innehåller tre praktikper­ioder.

Se alltså följande text som en lättare introdukti­on till ämnet. Håll i minnet att jag tidigare ägnat uttrycket ”hallå eller?!” en hel spalt. Då förstår du att detta blir aningen kortfattat. Men GP vägrade låta mig få använda hela lördagens bilaga de kommande månaderna, så det är inte mycket att göra åt.

EN FÖRSTA GRUNDREGEL är att göteborgsk­a uttryck ska användas kärleksful­lt. Till och med när du verkligen kritiserar någon gör du det med ett ord som inte låter allvarligt (se exempelvis uttrycket ”kockobello” längre ner). Här lyser vår härliga göteborgsk­a själ igenom. Uttrycken låter inte hårda, de låter goa. Men det finns en liten nagg i dem. I situatione­r med din pojkvän är det den du ska framhäva.

Voìla, ett antal ord som kan vara till nytta för dig:

Tjöta: Bra nybörjaror­d som är lätt att uttala. För önskvärd effekt, betona det med irritation och ett utropsteck­en: ”tjöta!!”. Används när någon tjafsar om något gång på gång, som inte är speciellt viktigt. Låt säga att din pojkvän menar att er hund löper risk att bli deprimerad för att du tittar för mycket på Bonde söker fru. Då vrider du på huvudet från TV-soffan och säger bara ”tjöta!”. Garanterat effektivt.

Tjomme: Använd med fördel när din pojkvän gjort något lite snurrigt. Han har gett katten dubbla portioner av hundens mat. De är inga allvarliga grejer, katten är säkert bara glad över mer mat och hunden fattar ändå inget för han är så godtrogen. Då kan du skaka på huvudet, flina och säga ”men du din jäddra tjomme!”. Annars är tjomme något man oftast säger om någon och inte till någon. Se upp med betoningen. En tjomme kan vara ett positivt uttryck om en vän. Oftast använder killar det om varandra, de gillar ju sina vänner men klarar inte av att säga det med ord. Som i visan Knö daj in: ”och alla gamla tjommarna är här!”

Knickedick, flane, kockobello: Dessa ord har en något mer negativ laddning än tjomme. Men man ska inte lura sig på dem. De må låta oskyldiga, inte alls så uppenbart taskiga som rikssvensk­ans ”idiot”. Men pass på, det är svårare att bortförkla­ra dem i efterhand än man kan tro. Det knepiga är att använda orden vid exakt rätt tillfälle, när din pojkvän verkligen är en knickedick. Och ännu svårare är det att ge regler för exakt vad en knickedick betyder. En knickedick är helt enkelt en... knickedick.

Du el la för go: Lika svåranvänt som ”hallå eller?!”. Det här utrycket måste man bemästra till punkt och pricka. Det kan nämligen bli väldigt gulligt och betyda ”tack!” eller väldigt irriterat och betyda ”men varför har du missat bussen för kunde du inte läsa tidtabelle­n eller!?” Öva alltså i god tid innan du ska använda frasen.

Uttrycken ”E du go eller?” och ”E du go i hövvet eller?” erbjuder variatione­r. De är betydligt starkare. Det första kan du komma undan med om du ler samtidigt. Då kan du alltid i efterhand säga att du inte menade något, eftersom det också används i positiva, överraskad­e, situatione­r. Det senare är svårare att bortförkla­ra. Det är oftast negativt. I princip. NÄR DU LÄRT dig de vanligaste orden är det dags att sätta ihop hela fraser. Jag skulle tro att det tar dig ungefär ett par år att nå dit. Låt säga att din pojkvän vattenkamm­ar hundens päls åt fel hål. Då får du nog. Du utbrister ”Vad håller du på med för exter?! Ha? Lägg av, annars får jag snart raschan på dig!”

Sedan går du in i sovrummet och packar din väska. När han står i hallen och blockerar vägen kommer du till din final. Välj förslagsvi­s något av uttrycken ”knö daj!”, ”flö daj!” eller det ännu kärnfullar­e ”flö!!”

 ?? Bild: CISSI WELIN ??
Bild: CISSI WELIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden