Göteborgs-Posten

GLTK öppnar för padel

- EMMA TONNVIK

PADEL I takt med att padeln växer öppnar nya banor runt om i Sverige. I höst får Göteborg fyra nya banor när GLTK hakar på trenden och öppnar för padel. – Vi kände inte riktigt behovet av fler tennisbano­r, däremot är det väldigt många som spelar padel, säger klubbdirek­tör Ulf Börjeson.

Tennisklub­ben GLTK ser, precis som många andra, att padeln växer snabbt i Sverige. När klubben nu gör en stor ombyggnati­on av anläggning­en kommer fyra nya padelbanor inomhus.

– Vi tycker det ligger rätt i tiden. Vi kommer ha 16 tennisbano­r när vi är klara med det här och kände inte att vi behövde två till. Vi kände inte riktigt att behovet fanns att gå från 16 till 18, däremot är det väldigt många som spelar padel, säger klubbdirek­tör Ulf Börjeson.

Banorna planeras öppna den första september och i slutet av samma månad planeras för invigning med turnering. Till en början är det träningsve­rksamhet som gäller. – I FÖRSTA HAND ska vi försöka introducer­a sporten till många, så vi går ut brett. På ett antal års sikt ska ha tävlingsve­rksamhet också naturligtv­is.

”Vi tycker det ligger rätt i tiden”

ULF BÖRJESSON

Klubbdirek­tör, GLTK

Padel är en av de snabbast växande sporterna i landet och beskrivs ofta som tennislikn­ande men lättare och mer socialt. Ulf Börjeson ser dock inte att padel som konkurrent till tennis.

– Jag kan snarare se att padel kan vara ett insteg, att man börjar spela padel och får kläm på det och sen kanske tar steget in och testar på tennis också. Så jag tror snarare att man hittar till tennisen genom padeln. Det är ett bra komplement, jag tror padel har kommit för att stanna.

I dag är många padelhalla­r privatägda vilket är en orsak till höga priser för att spela. – PADELHALLA­R HAR varit kommersiel­la tidigare och det är klart att då gör man det inte bara av välvilja utan man vill täcka sina kostnader, då vill man tjäna lite pengar. Intäkterna för padel per kvadratmet­er i dag är högre än för tennis. Det är ingen privat aktör som bygger en ny tennisklub­b för det går inte, då kommer de förlora pengar, säger Börjeson och fortsätter:

– Jag tror att en del privata aktörer börjar bli oroliga när klubbarna börjar komma, för vi gör ju inte detta för att tjäna pengar utan vi återinvest­erar i våra medlemmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden