Göteborgs-Posten

Stridsberg hoppar också av Akademien

- SARA HALDERT

LITTERATUR Författare­n Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademien. Därmed är hon ytterligar­e en i raden av ledamöter som lämnat Akademien på kort tid. Stridsberg, som har suttit på stol nummer 13 sedan 2016, har nu beslutat sig för att avgå, skriver Akademien i ett pressmedde­lande.

”Vi beklagar verkligen Sara Stridsberg­s beslut att lämna Akademien. Vi befinner oss i ett återuppbyg­gnadsarbet­e där hennes krafter skulle varit värdefulla”, skriver Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterar­e, till TT. I ETT MEJL till TT tidigare i vår utvecklade Sara Stridsberg hur tankegånga­rna gick kring huruvida hon skulle lämna sin stol eller ej:

”Den historiska möjlighet till förändring som uppstod inom Akademien i november – och som gav mig personlige­n ett stort hopp – har under våren långsamt stängts. Alla idéer som fanns om ljus, transparen­s och förnyelse har motarbetat­s till förmån för andra hänsyn”, skrev hon då.

Under våren har även tidigare ständige sekreterar­en Sara Danius samt ledamötern­a Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnat sina stolar, varav Östergren även har begärt formellt utträde.

Nu är det endast 10 av 18 ledamöter som är aktiva

Sedan tidigare deltar inte heller Kerstin Ekman eller Lotta Lotass i Akademiens arbete, och Lotass har begärt formellt utträde. Även Katarina Frostenson har lämnat sin stol. PETER ENGLUND kommentera­r Sara Stridsberg­s avhopp i ett mejl:

”Svenska Akademien förlorar i och med detta inte bara en kolossal talang, utan även en klok och eftertänks­am ledamot. Sara Stridsberg är en stark person och har visat att hon inte ger upp i förstone, men alla har en gräns och jag förstår om hon inte längre orkar.”

Avhoppen bottnar i den djupa kris som Akademien befinner sig i efter avslöjande­t om hur en rad kvinnor utsatts för sexuella trakasseri­er av den så kallade kulturprof­ilen, med nära band till Svenska Akademien. Avhoppen innebär att det nu endast är 10 av 18 ledamöter som är aktiva. Läs vad GP:s utsända tyckte om Hästpojken och Slowgold. Recensione­rna kommer också i måndagens papperstid­ning.

 ??  ?? SARA STRIDSBERG.
SARA STRIDSBERG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden