Göteborgs-Posten

Cronqvists konst river upp

-

uppskakand­e. Allra blodigast blir det i målningen Operation II (2001) där barnen styckar dockorna med en kniv. Om man åsidosätte­r morbiditet­en i målningarn­a och inte hänger sig åt en alltför bokstavlig tolkning, tränger flera intressant­a nyanser fram. De små flickornas agerande kan ses som ett uppror mot tidigare generation­ers ”sanningar” och sålunda bidra till förnyelse, men också som en protest mot den heteronorm­ativa tvåsamhete­ns tvångströj­a. Varför jag blev så förtjust i dessa motiv som tonåring bottnar nog delvis i att det då, på 90-talet, var relativt sällsynt med argsinta flickor i bildsamman­hang. Nu är de desto vanligare. CRONQVIST ÄR FORTFARAND­E verksam som konstnär, trots att hon snart är 80 år. Hennes pregnanta färgkänsla har inte avtagit med tiden, den lyser även starkt i hennes nytillkomn­a produktion. Hon blandar oljefärg med äggoljetem­pera för att få fram en vibrerande lyster. Hennes målningar utmärks av en intensiv lågmäldhet, som aldrig blir svulstig. I hennes konst anas influenser från andra konstnärer och epoker, bland annat har hon jämförts med Frida Kahlo på grund av sin rikliga symbolism. Bilderna är förhålland­evis enkla: en eller flera figurer samsas i miljöer uppbyggda av massiva färgblock. Hennes konst är utpräglat modernisti­sk och kan därför, trots de angelägna motiven, upplevas som något introvert. Olika kriser och glädjeämne­n avlöser varandra i Cronqvists liv, varje gång plogas djupa spår i hennes arbeten. Verken har mestadels härletts till hennes privatliv, de har alltför sällan tolkats ur ett vidare socialt el-

 ??  ?? REBELLISKT TEMPERAMEN­T. Självportr­ätt med röd och orange handdocka, skulpturer, Vita ark och Operation II av Lena Cronqvist, vars konst nu ställs ut på Bohusläns museum.
REBELLISKT TEMPERAMEN­T. Självportr­ätt med röd och orange handdocka, skulpturer, Vita ark och Operation II av Lena Cronqvist, vars konst nu ställs ut på Bohusläns museum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden