Göteborgs-Posten

Så får du kärleken att överleva tuffa dagar

- LENA EKSTRAND

Förutsättn­ingarna för att få ett fantastisk­t äktenskap har aldrig varit större. Men då krävs tid, engagemang och rimliga förväntnin­gar. Annars riskerar relationen att bli en riktig flopp.

Moderna äktenskap är lite av typen ”allt eller inget”. Antingen är paret ett perfekt team som hjälper varandra att växa och utvecklas, eller så sänker de varandra genom att vänta sig orimligt mycket av relationen.

Mannen bakom de här tankarna är den amerikansk­e psykologip­rofessorn och ”äktenskaps­forskaren” Eli J. Finkel. Han har studerat tusentals parrelatio­ner och skrivit en uppmärksam­mad bok om sina rön – The All-or-Nothing Marriage. How the Best Marriages Work. Boken inleds med en elegant historisk exposé som bakgrund till hans teorier om dagens äktenskap.

MED UTGÅNGSPUN­KT i Maslows klassiska behovstrap­pa tecknar Finkel äktenskape­ts historia ungefär så här: Från kolonialti­den och fram till omkring 1850-talet var äktenskape­t framför allt ett praktiskt arrangeman­g. Det var en alldeles för viktig ekonomisk och politisk institutio­n för att låta sig styras av det fria valet – särskilt om det skulle bygga på något så obeständig­t som kärlek. Giftermåle­t skulle framför allt tillgodose parternas grundlägga­nde behov av mat, värme, trygghet och säkerhet.

I TAKT MED industrial­iseringen under andra halvan av 1800-talet kunde unga människor för första gången i historien göra sig ekonomiskt och geografisk­t oberoende av sina föräldrar. Människan skulle ha rätt att forma sitt eget öde och det kärleksbas­erade äktenskape­t steg in på scenen. Men även om familjen var ett gemensamt projekt vistades män och kvinnor långt in på 50-talet på helt olika sociala arenor och hade inte alltid någon större insikt i varandras dagliga liv.

Den tredje fas som Finkel urskiljer börjar i det postindust­riella samhället runt 1965. De tunga jobben blir färre, servicesek­torn ökar, fler skaffar sig högre utbildning.

I takt med barnbegrän­sning och kvinnornas inträde på arbetsmark­naden ökar förväntnin­garna på det moderna äktenskape­t – ett dramatiskt skifte, enligt Finkel. Äktenskape­t ska inte bara erbjuda ett tryggt hem, god ekonomi och sexuell tillfredss­tällelse utan parterna förväntas också hjälpa varandra att växa som människor för att kunna bli ”den bästa versionen av sig själva”.

NÄR DET LYCKAS, menar Finkel, så är de moderna äktenskape­n de bästa som världen någonsin har skådat. Men med så höga förväntnin­gar på relationen är det också lätt att bli besviken. Om parterna inte är beredda att investera avsevärd tid, omsorg och energi i förhålland­et är risken stor att det går åt skogen.

En lösning, enligt Finkel, är att vända sig utåt och, åtminstone tillfällig­t, söka stöd och bekräftels­e utanför äktenskape­t.

En annan att göra väldigt tydligt vad man förväntar sig av den andre.

En tredje strategi är att – till exempel under småbarnsår­en när förhålland­et går på sparlåga – lägga det egna självförve­rkligandet på hyllan och härda ut, till exempel genom vad Finkel kallar ”love hacks” (se faktarutan).

 ??  ?? ÄKTENSKAPE­T. Runt hälften av de 50 000 par som varje år ingår äktenskap i Sverige slutar med skilsmässa, men chanserna för en lång relation ökar betydligt om parterna inte är purunga.
ÄKTENSKAPE­T. Runt hälften av de 50 000 par som varje år ingår äktenskap i Sverige slutar med skilsmässa, men chanserna för en lång relation ökar betydligt om parterna inte är purunga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden