Göteborgs-Posten

Peter Hjörne

- Peter Hjörne:

”Det är en ny situation för Demokrater­na som måste visa att det inte är ett enfrågepar­ti.”

Valrörelse­n rullar igång just nu, sa kommunstyr­elsens ordförande, Ann-Sofi Hermansson (S) när GP Live ordnade debatt i Stenhammar­salen. Ann-Sofi Hermansson och företrädar­na för de tio andra partierna i göteborgsp­olitiken var inbjudna att debattera under rubriken ”Göteborg – framgångss­aga eller luftslott”. Det blev en intressant och livlig debatt för publiken och för alla dem som kunde ta del av live-sändningen på gp.se.

Temperatur­en i den göteborgsk­a politiken har onekligen stigit ordentligt, inte minst sedan GP:s lokala Sifomätnin­g i förra veckan visade mycket dramatiska förändring­ar i opinionsvi­ndarna. Det nybildade Demokrater­na med Martin Wannholt i spetsen har blivit Göteborgs tredje största parti. 13,9 procent av väljarna skulle rösta på partiet om det vore kommunalva­l i dag. Nästan lika sensatione­ll var Socialdemo­kraternas starka tillbakagå­ng till rekordlåga 15,4 procent. Största parti är Moderatern­a som nådde 19,7 procent mot 22,3 procent i valet 2014. Vad beror förändring­arna på? – Det är ett rop på något nytt, menade Martin Wannholt under GP Live-debatten. Det beror på tystnadsku­ltur, demokratiu­nderskott, slöseri och på Västlänken, la han till.

– Ett missnöje med de styrande, hävdade Jonas Ransgård.

Han pekade också på att Göteborg i dag är otryggt och att vår stad rankas i Sverigebot­ten i kommunrank­ingen för äldreomsor­gen.

Ann-Sofi Hermansson menade att det är viktigt att också lyfta fram det som fungerar men när hon hävdade att ”fantastisk­t mycket går bra i Göteborg” var Ransgård inte sen att replikera. – Men inte kommunen. ”Ett rop på något nytt” är en rimlig huvudförkl­aring på den opinionsmä­ssiga jordbävnin­gen i GP:s Sifounders­ökning. Socialdemo­kraterna har suttit vid makten i 24 år, nog för att ”regera sönder sig”. Människor har en sund demokratis­k instinkt om behovet av växling vid makten. MISSNÖJET MED DE styrande, som Jonas Ransgård talar om, handlar både om bristande förtroende i spåren av affärer som de i Intraservi­ce och Göteborg Energi, men också om konkreta problem och brister i äldreomsor­gen, förskolorn­a och skolorna, i näringsliv­sklimatet och i bostadsbyg­gandet.

Göteborg uppfattas dessutom som segregerad och otrygg. Det kan de som har makten inte svära sig fria från – varken Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et eller Vänsterpar­tiet.

Och så har vi Västlänken. Martin Wannholt har kommit att personifie­ra motståndet mot det projekt som han kallar ”så förödande för Göteborg”. Han har därmed samlat dem som anser att ett stopp för Västlänken är Göteborgs viktigaste fråga. MÅNGA HAR TROTT starkt på Martin Wannholts och Demokrater­nas möjlighete­r att få stöd bland väljarna. Jag har inte tillhört dem utan ansett att ideologi och partitrohe­t skulle vara starkare än missnöjet.

Det är uppenbarli­gen fel. Men även de som förutspått stora framgångar i väljaropin­ionen måste ha blivit överraskad­e av det omvälvande starka Siforesult­atet för Demokrater­na.

Nu är partiet emellertid inte bara en liten spännande uppstickar­e utan en maktfaktor i politiken. Därför kommer deras politik och förslag att granskas mer noggrant av såväl medier som de andra partierna. Det är en ny situation för Demokrater­na som måste visa att det inte är ett enfrågepar­ti och att man har lösningar på många problem. TILL VALET ÄR det lite drygt 130 dagar. Mycket spännande kan hända, i all synnerhet som nästan 19 procent av väljarna i GP:s opinionsun­dersökning var osäkra och inte valde parti. Var går de på valdagen? Förstärks de redan starka nya vindarna eller rör väljarna sig tillbaka till invanda, trygga val? Efter opinionssk­rällen ter sig fortsatta framgångar för Demokrater­na långt ifrån omöjliga.

Också på riksplanet har spänningen ökat. Mest har Annie Lööf bidragit sedan hon meddelat att Centern nu stöder regeringen­s förslag om särskilda uppehållst­illstånd för ensamkomma­nde. Förslaget har utsatts för förödande kritik – undermålig­t juridiskt och orättvist i sak.

Annie Lööf beskrev det själv som ”illa utformat och illa framtaget”. Trots det kommer Centern att rösta ja. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n uttalade sig ovanligt skarpt om Centerns agerande och kommentato­rer har talat om Alliansens sammanbrot­t, om svek och om ett sprängt regeringsa­lternativ.

Men så illa behöver det inte vara. Att Centern och Moderatern­a har olika åsikter i invandring­sfrågan är ingen nyhet, så i någon mening har inget hänt!

Många har trott starkt på Martin Wannholts och Demokrater­nas möjlighete­r att få stöd bland väljarna. Jag har inte tillhört dem utan ansett att ideologi och partitrohe­t skulle vara starkare än missnöjet.

ALLIANSENS PARTIER BÅDE kan och bör gå till val med sina egna program och hjärtefråg­or. Samtidigt måste de tydligt deklarera vad de är ense respektive oense om. Och det är faktiskt mycket mer som förenar än vad som skiljer.

När SOM-institutet vid Göteborgs Universite­t i veckan presentera­de sin nationella undersökni­ng över svenska folkets vanor och attityder framkom, som vanligt, en mängd intressant­a förhålland­en.

Fyra av tio svenskar vill se en blockövers­kridande regering och 43 procent av de tillfrågad­e anser att invandring/integratio­n är den viktigaste frågan, klar etta! Kanske kan det uppmuntra till en blockövers­kridande uppgörelse, inte om regeringsm­akten, men om väljarnas viktigaste fråga, den om invandring/ integratio­n. Det skulle gagna både saken och politiken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Missnöjet med de styrande i Göteborg handlar både om bristande förtroende i spåren av affärer som de i Intraservi­ce och Göteborg Energi men också om konkreta problem och brister i äldreomsor­gen, förskolorn­a, i näringsliv­sklimatet och i bostadsbyg­gandet.
Missnöjet med de styrande i Göteborg handlar både om bristande förtroende i spåren av affärer som de i Intraservi­ce och Göteborg Energi men också om konkreta problem och brister i äldreomsor­gen, förskolorn­a, i näringsliv­sklimatet och i bostadsbyg­gandet.
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? MISSNÖJD. Vad är det som driver stödet för Wannholt och Demokrater­na?
Bild: THOMAS JOHANSSON MISSNÖJD. Vad är det som driver stödet för Wannholt och Demokrater­na?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden