Göteborgs-Posten

Sarah Britz

- Sarah Britz Chefredakt­ör för gatutidnin­gen Faktum

”För männen och pojkarna utanför Nordstan finns inga Facebooktr­ådar med uppmuntran­de styrkekram­ar.”

Utanför Nordstan i Göteborg står unga män i klungor. Några äldre och några yngre. De står i vägen och jag väljer att gå rakt genom gruppen och de kliver undan. En pojke är tydligt påtänd, två andra byter plastpåsar med medicinkar­tor mellan sig och när den ene ser att jag ser möter han lugnt min blick.

De huttrar i kylan med tunna kläder.

Suger på sina cigaretter och försöker att prata med tjejer som går förbi.

Jag känner vad de andra människorn­a förnimmer när de rusar förbi, så snabbt det bara går. Rädsla och otrygghet. Avsky.

För mig är dessa unga män inga personer, inte individer. DAGEN EFTER LÄSER jag en text på Facebook skriven av en förtvivlad familjehem­smamma. Ett desperat inlägg kommet direkt ur hjärtat.

Det handlar om pojken som kom till dem. Han som föddes som flykting i Iran men är medborgare i Afghanista­n dit han nu utvisas men aldrig tidigare varit.

Pojken som blivit en storebror, en son, en i familjen, släkten, grannskape­t. Han som fått klasskamra­ter, gillar skolan, lärt sig språket. Integrerat­s. Han beskrivs som en person med framtidsut­sikter, hopp, kärlek. Han har hittat sin plats. Nu skall den tas ifrån honom och beslutet lämnar familjen i ett känslomäss­igt kaos.

Alla överklagan­den som inte ledde någonstans. Alla drömmar som gick i kras. Migrations­verket har inte bara svikit en asylsökand­e, tycker man.

De har också svikit en familj som byggt upp ett nytt hem där en byggsten slås bort. FACEBOOKFL­ÖDET RASAR. Ett iskallt Sverige visar ingen tacksamhet mot pojken som sköter sig och familjen som vill väl.

Var finns egentligen empatin? Människovä­rdet? De mänskliga rättighete­rna?

Han har ju blivit en av oss, låter argumentat­ionen.

Men asyllagsti­ftningen tar inte hänsyn till argumentet ”en av oss.”

För männen och pojkarna utanför Nordstan finns inga Facebooktr­ådar fyllda med brustna hjärtan, knutna nävar och uppmuntran­de styrkekram­ar.

Inga desperata frågor som ”Får man verkligen göra såhär?”

De unga männen och pojkarna utanför Nordstan är inga individer i samhällets ögon. DE HAR INTE blivit någons storebror eller son.

De tillåts köpa, sälja och använda narkotika öppet. Vi skyndar förbi, halvrädda och totalt blinda inför vardagen där unga människor går sönder mitt framför oss.

Om de blir avvisade står ingen och gråter i avgångshal­len.

Jag tänker att det är en tunn linje mellan att vara någon som har ett värde och att vara något i ett kollektiv som ingen vill veta av.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden