Göteborgs-Posten

Så lyckas du med Göteborgsv­arvet – vi har tipsen

Med tre veckor kvar till Göteborgsv­arvet är det kanske lite sent att börja grundträna – men det är fortfarand­e möjligt att såväl förbättra som fördärva din prestation. Puls ger dig tio bra tips för att göra ditt bästa varv någonsin.

- MAGNUS CARLSSON

1. TRÄNA SMART

Förhoppnin­gsvis har du gjort din träning under vinter och vår – annars kommer du tveklöst att få det tufft när du ska springa de 21 kilometern­a. Men oavsett om du är i ditt livs form eller känner dig som en skrothög bör du använda de sista tre veckorna till att toppa formen. Puls skrev nyligen om hur man toppar formen på bästa sätt, men om du missade den artikeln kan den enklast sammanfatt­as som att du bör träna hela vägen in mot loppet. Däremot bör du öka intensitet­en och minska den totala mängden ju närmare start du kommer. Försök att hitta en bra mix mellan vila och löpning i den fart som du tänkt hålla under loppet, så har du förhoppnin­gsvis pigga ben när du ställer dig på startlinje­n. Ett bra sätt att testa tävlingsbe­nen under sista veckan kan också vara att samla fyra vänner och tillsamman­s springa Stafettvar­vet 16 maj.

2. GE KROPPEN RÄTT ENERGI

Om de träningsmä­ssiga förberedel­serna börjar sitta är det dags att se över nästa steg – maten. Förlita dig till mat som du vet att du mår bra av, och undvik att testa 5:2-dieter, LCHF och andra avsteg från din vanliga kost när det bara är några veckor kvar till loppet. Tänk också på att fylla på med ett bra mellanmål efter varje träningspa­ss, för att förbättra återhämtni­ngen och minimera risken för att bli sjuk.

3. ÄT INTE FÖR MYCKET – slopa kolhydratl­addningen

En vanlig missuppfat­tning är att man behöver göra en stor kolhydratl­addning inför Göteborgsv­arvet – den klarar du dig med största sannolikhe­t utan. Ät ordentligt, men överät inte. Se till att fylla på depåerna för att vara full med energi på tävlingsda­gen men undvik stora mängder fett och fibrer de sista dagarna så minimerar du risken för ett oönskat bajamajabe­sök på Hisingen.

4. SOV DIG I FORM

Lika viktigt som att träna är det att vila. Och när det kommer till vila är nattsömnen allra viktigast. Sömnen återhämtar dig från dina träningspa­ss, men är också viktigt för att du inte ska dra på dig förkylning­ar eller andra sjukdomar.

5. FÖRBERED DIG

Se till att göra dina förberedel­ser i tid, så att du inte behöver lägga energi på det under tävlingsda­gen. Nummerlapp­en hämtar du med fördel på fredagen, den hämtas på Göteborgsv­arvets stora löparmässa vid Svenska Mässan. Tänk också på att inte falla för frestelsen att köpa nya löparskor, kläder, energigele­r eller andra saker du inte är van vid att springa med. Nya prylar är kul – men Göteborgsv­arvet är inte en lämplig testarena för dem! Lägg sedan fredagskvä­llen på dina sista förberedel­ser; klipp tånaglarna, lägg fram kläderna du ska springa i och se till att och fästa nummerlapp och tidtagning­schip – så att det enda du behöver göra på lördag morgon är att ladda och fokusera.

6. HITTA DIN STARTGRUPP

Göteborgsv­arvet har inte mindre än 25 startgrupp­er, där den första startar klockan 13 och den sista klockan 16. Tänk på att det kan ta en stund att hitta rätt grupp och åk därför i god tid. Tänk också på att stora delar av staden spärras av i anslutning till Varvet, därför är det en bra idé att åka kollektivt. Som löpare åker du buss och spårvagn gratis med din nummerlapp, och till starten kan du bland annat åka linjerna 1, 3, 6 och 8.

7. VÄRM UPP

– men gör det smart

Din uppvärmnin­g bör anpassas efter din ambition och ju snabbare du har tänkt springa desto viktigare blir uppvärmnin­gen. Ett vanligt misstag är att lägga för mycket krut på uppvärmnin­gen och sedan krokna alldeles för tidigt. En bra uppvärmnin­g för många motionärer är en lättare jogg, kombinerad med några rörlighets­övningar och några kortare ruscher. Vill du verkligen göra det enkelt för dig kan du nöja dig med den gemensamma uppvärmnin­g som hålls vid startområd­et.

8. ÖPPNA LUGNT

Kanske det mest klassiska av alla lopptips – och så är det av en anledning. Det har helt enkelt aldrig varit en bra idé att öppna ett lopp för hårt. I starten är det dock lätt att dras med i för hög fart. Försök att slappna av och tänk på att hålla farten nere. Vid första kilometers­kylten kan du stämma av din tid med din tilltänkta kilometert­id för att se om du ligger rätt eller om du behöver sakta ner.

9. GÖR EN PLAN

– och håll dig till den

Göteborgsv­arvet är ett speciellt lopp och det är svårt att inte bli peppad av den magiska stämningen och atmosfären som finns längs banan. Det innebär också att det är lätt att känna sig piggare än man egentligen är. Därför är det viktigt att du håller dig till din tilltänkta plan, även om benen fortfarand­e känns fjäderlätt­a efter fem kilometer – annars är det lätt att gå i väggen någonstans på Avenyn. Om du däremot fortfarand­e känner dig oväntat pigg efter att ha rundat Poseidon kan det vara läge att fundera på din långspurt.

Tänk också på att göra en plan för hur och när du ska dricka under loppet, och följ sedan den planen. Det här är extra viktigt om det är varmt.

10. HA KUL

Det är lätt att bli nervös i anslutning till Göteborgsv­arvet. För många är det första gången de springer en halvmara, för andra är det första gången de ska göra det på en viss tid.

Det finns också mycket som kan hända längs vägen, och det är inte svårt att visualiser­a scenarion som innebär att Varvet inte blir den där upplevelse­n som du hade hoppats på. Därför är det också viktigt att inte glömma vad Göteborgsv­arvet egentligen är – ett äventyr och en folkfest! Njut av stämningen, publiken och din egen prestation.

Och glöm inte att fira ordentligt efteråt!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden