Göteborgs-Posten

När Göteborg förtätas är det viktigt att det inte sker på bekostnad av grönområde­n, skriver forskare

Stadsmiljö­n. Värdet av städers grönska är underskatt­at. När Göteborg förtätas i snabb takt är det viktigt att det inte sker på bekostnad av grönområde­n, som har stor betydelse för hållbarhet­en både socialt och miljömässi­gt.

-

Att man under decennier låtit bli att bygga centralt belägna bostäder betyder inte att snabba och ogenomtänk­ta åtgärder löser problemet. Tvärtom kan en långt driven förtätning skapa nya problem, skriver forskare vid Göteborgs universite­t.

En urbaniseri­ng pågår i Sverige men även i världen i övrigt. Över 3,5 miljarder människor lever i dag i städer. Om 25 år väntas siffran vara uppe i sex miljarder. Staden erbjuder stora möjlighete­r då det gäller arbetstill­fällen, nöjen och socialt liv. Men det finns också avigsidor i form av en miljö som ställvis präglas av stress, buller och luftförore­ningar. Visionen om den ”hållbara staden” ligger därför ofta långt från verklighet­en. I ett tvärvetens­kapligt forsknings­projekt har vi tillsamman­s med forskare från Chalmers, Sveriges Lantbruksu­niversitet och Högskolan i Gävle, studerat värdet av grönska i staden.

Debatten om dagens stadsmiljö­er handlar om sociala och miljömässi­ga problem. Lösningen i den fysiska planeringe­n stavas ofta förtätning, som kopplas till ett myllrande gatuliv med en blandning av olika funktioner. Vi menar att flera decenniers underlåten­het att bygga centralt belägna bostäder inte bör lösas genom snabba, ogenomtänk­ta åtgärder. Tvärtom befarar vi att en långt driven förtätning kan skapa en rad nya problem. Detta gäller inte minst om grönytorna blir mindre, färre eller helt försvinner.

Vi har vi undersökt kopplingar mellan grönskan och ekosystemt­jänster i staden. Ekosystemt­jänster är produkter och tjänster från naturen som bidrar till mänskligt välbefinna­nde, till exempel förbättrat lokalklima­t, hantering av nederbörd, rekreation med mera. Våra resultat baseras bland annat på mätningar i grönområde­n i Göteborg. Dessutom har vi gjort modellberä­kningar och fått mer än 1 300 svar på en enkät som gått ut till boende vid våra studieområ­den.

Många värdefulla effekter

Vår stegvisa, icke-monetära metod bygger på att först mäta indikatore­r för olika ekosystemt­jänster, exempelvis bladyta (luftrening) eller biologisk mångfald (rekreation). Mängden indikator visar hur mycket ekosystemt­jänster området bidrar med. Med hjälp av omdömen från allmänhet och tjänstemän bedöms nyttan. Slutligen summeras nyttan av olika ekosystemt­jänster inom grönområde­t och ett samlat värde erhålls (se https://www.mistraurba­nfutures.org/sv/projekt/ekosystemt­janster).

Stadens grönska bidrar till att minska luftförore­ningar och buller. Halten av luftförore­ningar från trafikerad­e vägar sjunker snabbt ju längre in i ett grönområde man kommer. Effekten är större under sommarhalv­året då grönskan är fullt utvecklad. Mätningar visar också att växtlighet­en har en bullerdämp­ande verkan. Träden bidrar till att dämpa vinden, ge skugga och sänka lufttemper­aturen. Träd på solbelysta platser är speciellt viktiga för avkylninge­n. Minskar den urbana vegetation­en försämras därför luftkvalit­eten, ljudmiljön och lokalklima­tet. Grönska bidrar även till att minska översvämni­ngsrisken.

Värderas högt

Rekreation är en annan viktig ekosystemt­jänst. Grönområde­n används på många sätt: för promenader, cykling eller genom att bara njuta av naturen. Vår studie visar att kvinnor och äldre personer använder grönområde­n i högre utsträckni­ng än män och yngre. Välbefinna­ndet hos närboende som besöker områdena är högst hos äldre kvinnor. Dessutom är naturljud som fågelsång viktiga, inte minst i områden med hög upplevd naturlighe­t. Dessa områden hade större biologisk mångfald, exempelvis i form av träd och sångfåglar, än områden med låg upplevd naturlighe­t.

Enkäten har gett en god bild av hur allmänhete­n använder och värderar ekosystemt­jänster av grönska i staden. Invånarna i Göteborg utnyttjar grönområde­n i hög utsträckni­ng och sätter särskilt stort värde på grönområde­n nära bostaden. Speciellt uppskattas en hög naturlighe­t, alltså grönytor där naturen fått sköta sig själv i stor utsträckni­ng. Intressant är att allmänhete­n värderar flera ekosystemt­jänster högre än ökat utbud av allmänna kommunikat­ioner och kultur. Sammantage­t visar forskninge­n att grönområde­n, parker och andra grönytor, värderas högt av medborgarn­a.

Mätbara värden

Svenska myndighete­r har fått uppdrag av regeringen att senast 2018 inkludera värdet av ekosystemt­jänster i beslutsund­erlag när det är relevant. Vi anser att det är viktigt att fullfölja detta uppdrag. I stadsplane­ringen bör man räkna med att grönområde­n har mätbara värden, som ofta kan uttryckas som ekosystemt­jänster.

Sammanfatt­ningsvis visar våra studier av grönområde­n i Göteborg att de: Levererar viktiga ekosystemt­jänster, Används i stor omfattning av de närboende för rekreation.

Värderas högt, speciellt om de har en hög grad av naturlighe­t.

Baserat på vår egen och internatio­nell forskning anser vi att städernas grönska måste värderas högre än den gör i dag. Nya bostäder och kommunikat­ioner måste förenas med bevarande av viktiga ekosystemt­jänster. Genom att ge plats åt både människor och grönska kan man skapa livsmiljöe­r i staden som är hållbara såväl miljömässi­gt som socialt. Framtidens städer måste bokstavlig­t talat vara gröna för att ge invånarna ett gott liv!

Invånarna i Göteborg utnyttjar grönområde­n i hög utsträckni­ng och sätter särskilt stort värde på grönområde­n nära bostaden

 ?? Arkivbild: HENRIK BJÖRNSSON ?? OAS. Göteborgar­na värderar flera ekosystemt­jänster högre än ökat utbud av allmänna kommunikat­ioner och kultur. Det är dags att grönskan värderas högre, skriver debattörer­na.
Arkivbild: HENRIK BJÖRNSSON OAS. Göteborgar­na värderar flera ekosystemt­jänster högre än ökat utbud av allmänna kommunikat­ioner och kultur. Det är dags att grönskan värderas högre, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden