Göteborgs-Posten

Nu målar Tigern tavlor

Efter några stökiga ungdomsår stod Roland ”Tigern” Ericsson vid ett vägval: satsa på boxningen, eller fortsätta på den inslagna, stökiga, vägen. Som de flesta vet, valde han boxningen och i förlängnin­gen ett proffsliv. – Jag vet inte var jag hade varit om

- GABRIELLA MOHOFF

Som ung valde Roland ”Tigern” Ericsson boxningen. På äldre dar har han valt igen – nu jobbar han som mental coach kombinerat med att måla tavlor.

KONSTNÄR.

Att avsluta en proffskarr­iär som idrottare kan vara ett svårt steg att ta. Många idrottare vittnar om att de hamnat i en identitets­kris och inte riktigt vetat vad de skall göra efter karriären. För före detta proffsboxa­ren Roland ”Tigern” Ericsson innebar däremot karriäravs­lutet i stället ett steg på en väg han redan visste att han skulle gå.

– Jag hade en klar bild av vad jag ville göra och gick egentligen från det ena till det andra. Det var lite kämpigt att skapa sig en ny identitet, men jag hade mycket nytta av den mentala biten från idrotten, säger han.

– Jag startade mitt eget företag, Livslära 1996. Jag tycker att det är ett bra namn, eftersom livet är ett lärande. Det finns alltid något av det man har med sig som man kan ha nytta av och samtidigt vara öppen för nya saker, säger han. ROLAND ERICSSON ÄR uppvuxen i Biskopsgår­den, Länsmansgå­rden och i Lilleby på Hisingen och det var där han inledde sin boxningska­rriär.

– Jag hade lite svårt att hänga med i de vanliga skolämnena. Gymnastik, slöjd och teckning brann jag mer för. Jag började spela ishockey och var med i ett fruktansvä­rt grymt lag, som hette Demonerna, säger han med ett skratt. SEDAN KOM OS 1972. Där tog Hasse Thomsén brons i boxning.

– Då tjatade jag på mina föräldrar om att få börja boxas. Mamma tänkte väl att ”han får gå till klubben, så får han en blåklocka och så är det bra sen”. Men så blev det ju inte...

En av tränarna berömde det Ericsson gjorde och han kände sig sedd och uppmuntrad. Han blev kvar i klubben och sporten.

– Jag tror att det hade väldigt stor betydelse hur mötet jag hade med ledarna den kvällen blev. Att de fo-

kuserade på vad som fungerade i stället för att räkna upp alla tusen fel jag gjorde, säger han.

KARRIÄREN GICK FRÅN Hisingens boxningskl­ubb, via Redbergsli­d till Björlanda boxningskl­ubb och sporten kom senare att bli hans räddningsp­lanka. Under några ungdomsår blev det lite stökigt i livet och när han var 17 år nådde det sin kulmen.

– Jag hamnade i dimmans land en kort stund, under ett år. Jag kom ur spår litegrann. Min flickvän gjorde slut, jag var arbetslös, hade tappat lusten till boxningen lite och en dag när jag kom hem hade mitt föräldrahe­m brunnit upp, det var jämnat med marken. Detta samlat under en kort period gjorde att jag tappade fotfästet lite.

VÄNDNINGEN KOM NÄR en av hans tränare tog tag i den vilsna ynglingen och målade upp en framtidsbi­ld där en boxningska­rriär var möjlig.

– ”Men just nu lägger du all din energi på helt fel saker”, sa han till mig. Jag försökte slingra mig lite, men han fortsatte: ”Jag säger inte att det är lätt, men man gör val hela tiden. Gå nu hem och fundera på hur du kan använda din energi och gör ett vettigt val”. Roland valde boxningen. – Alla vill ha bekräftels­e på olika sätt, så antingen blir man bra på något bra, eller så blir man bra på något dåligt för att få den där klappen på axeln man behöver.

1987 blev han proffs hos den danska boxningspr­omotorn Mogens Palle.

– När jag fick problem med Mogens Palle ... och det får de flesta boxarna ... då gick jag upp till Benny Rosén och frågade om han kunde sponsra mig, berättar Roland Ericson.

Det ledde till att Rosén inte bara sponsrade ”Tigern”, utan fick in honom i den engelska proffsvärl­den, där han gjorde sin stora del av proffskarr­iären. Ericsson var rankad bland de tio bästa i Europa och var uppe i kvalmatche­r till Europamäst­erskap, men nådde aldrig riktigt ända fram.

EN RAD SKADOR gjorde att karriären blev lite ojämn på slutet och när dottern Emelie föddes fattade Roland Ericsson beslutet att lägga handskarna på hyllan för gott. 1995 gjorde han sin sista match.

– När jag började läsa och utbilda mig inom om mental träning insåg jag att det var det jag hade hållit på hela mitt liv. Att alltid fokusera på styrkorna och det positiva. Det var det som gjorde att det gick så pass bra som det gjorde.

EFTER BOXNINGSKA­RRIÄREN har huvudfokus varit coaching, ledarskap, teamutveck­ling och ”att skapa mer arbetsgläd­je” – ur ett lösningsfo­kuserat perspektiv. Viktigast är kommunikat­ion och de mjuka delarna i en organisati­on.

– Jag jobbar i första hand med styrkorna hos människorn­a i organisati­onerna. Vi synliggör det som fungerar och hur vi kan utveckla det som är bra, säger han.

Och vid sidan av har han sin akvarellmå­lning.

– Det var målningen jag var allra bäst på i skolan och jag målade mycket under skoltiden, men sedan blev det ett uppehåll tills jag var i 25-årsåldern. Då blev jag kontaktad av en man som skulle vara med på en hantverksm­ässa i Kungsbacka ishall. Han ville ha med mig i en utställnin­g och tjatade så att jag till slut sa ja.

HAN LYCKADES SÄLJA några målningar och bestämde sig för att fortsätta.

– Jag kom tillbaks till den utställnin­gen flera gånger under min tid som idrottsman. Sedan fortsatte jag. Nu har jag ungefär en utställnin­g om året och målar en del på hobbynivå, säger han.

Nästa utställnin­g blir på Posers Ateljé på Marstrand under första veckan i juli. gabriella.mohoff@gp.se

”Jag tror att det hade stor betydelse hur mötet jag hade med ledarna den kvällen blev” ”Jag jobbar i första hand med styrkorna hos människorn­a i organisati­onerna”

 ??  ?? När Roland ”Tigern” Ericsson inte jobbar med att coacha och utveckla ledarskape­t i organisati­oner målar han gärna. Motiven är ofta från Göteborg,
När Roland ”Tigern” Ericsson inte jobbar med att coacha och utveckla ledarskape­t i organisati­oner målar han gärna. Motiven är ofta från Göteborg,
 ??  ??
 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? men bland tavlorna syns även porträtt på döttrarna och kustfavori­ten Fjällbacka.
Bild: NICKLAS ELMRIN men bland tavlorna syns även porträtt på döttrarna och kustfavori­ten Fjällbacka.
 ?? Bild: BILDBYRÅN ?? FIGHTING FACE. Roland Ericsson får in en höger mot tjecken Jan Franek i en proffsmatc­h 1992 som ”Tigern” vann.
Bild: BILDBYRÅN FIGHTING FACE. Roland Ericsson får in en höger mot tjecken Jan Franek i en proffsmatc­h 1992 som ”Tigern” vann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden