Göteborgs-Posten

Så får du ditt äktenskap att vara länge

Ida Svensson och Filip Svengård har hittat sin bästa hälft. De tycker att de kompletter­ar och lockar fram goda sidor hos varandra. I sommar blir det bröllop.

- LENA EKSTRAND livsstil@gp.se Lena Ekstrand livsstil@gp.se

Äktenskape­t är ju en viktig juridisk grej, men vi bevisar också att vi har bestämt oss och går ”all in”.

Klick sa det faktiskt när Ida Svensson och Filip Svengård träffades för fyra år sedan. För Ida var det premiär för nätdejting, hon skulle bara bevisa för en dumpad kompis att nätet visst var en möjlighet. Själv skulle hon precis flytta till ett nytt jobb i Stockholm och var inte alls redo att träffa någon.

Dejten ägde rum en lördag med yrvaken aprilsol. Den började med frukost på ett fik, fortsatte med glass vid kanalen och slutade först framåt kvällen över en drink på Posthotell­et.

I somras friade Filip. Han hade väntat länge på rätt tillfälle. En ljummen junikväll på Knarrholme­ns strand föll han på knä och plockade fram den antika, diamantpry­dda ringen.

– Jag var oerhört nervös. Man bygger upp en förväntan om att det ska gå till på ett visst sätt, och orden jag hade tänkt säga blev inte de som kom ut … Ida fyller i: – Det hade varit en så oerhört fin dag, och vi hade suttit på en klippa och pratat om allt man kan vara tacksam över och se fram emot, och jag minns att du sa att du ville dela ditt liv med mig. Det var precis som man önskar att det ska vara.

Ett åttiotal gäster är inbjudna till bröllopet på den där magiska stranden. Ceremonin ska avslutas med mingel och dans i en festlokal på Knarrholme­n.

– Man firar inte så många gånger i livet, men kärleken är väl verkligen värd att fira, säger Ida. HON OCH FILIP sitter på samma sida av kafébordet och pratar omväxlande om och till varandra. Om kärlek, om framtiden och förväntnin­gar på äktenskape­t. De enas om att det handlar om mer än bara en ring på ett finger.

– Äktenskape­t är ju en viktig juridisk grej, men vi bevisar också att vi har bestämt oss och går ”all in”. Det är inte längre ditt och mitt, utan vi ska dela på allt, säger Ida.

– Vi ska stötta varandra under livet och har ett ansvar för att den andra ska må bra, säger Filip.

De pratar om vilka sidor de tycker om hos varandra och vilka egenskaper den andra parten lockar fram. Ida tycker att hon blir en snällare människa tillsamman­s med Filip och han uppskattar hennes energi.

– Du ser allting från den ljusa sidan och är världens bästa coach. Om jag har haft en dålig dag så blir den genast bättre när jag kommer hem till dig, säger han. OLIKHETER OCH FRAMTIDA fallgropar då? Ja, kanske just att Ida snabbt vill gå från ord till handling medan Filip bidar sin tid och har svårare att komma till skott.

– Risken är att jag driver för mycket, ligger tio steg före och inte släpper in dig, säger Ida.

– Men där har du blivit otroligt mycket bättre, säger Filip.

Ungefär samma ord använder Ida för att beskriva hur Filip till exempel har förändrat sin något negativa livshållni­ng och att han numera har närmare till kramar och beröring.

– Äktenskape­t är ju inte mallen, man måste inte gifta sig för att bli lycklig. Jag mår bra i mig själv, men med Filip mår jag bättre, säger Ida.

– Ja, äktenskape­t är den sista pusselbite­n. Jag ser fram emot att bli gammal tillsamman­s med dig, säger Filip och lägger en hand över sin blivande bruds.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden